Pretraga

Na dodjeli stipendija sve je bilo dosadno dok se Boras nije pojavio s pričom o neudavačama iz dijaspore

A- A+

Danas je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana svečana dodjela i potpisivanje ugovora za stipendije Sveučilišta u Zagrebu. Manifestacija je trajala oko sat vremena. Klasičnu pompoznost začinio je rektor Damir Boras kada se pojavio za katedrom i u svojem stilu održao govor u kojem nije ostao dužan mladima koji sele iz Hrvatske, a posebno curama koje su s 35-40 godina neudane i bez djece.

Rektor Damir Boras na dodjeli stipendija Sveučilišta u Zagrebu | Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Pet stotina studenata Sveučilišta u Zagrebu danas je i svečano dobilo potvrdu za svoj trud i rad. Dodijeljene su sveučilišne stipendije u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, stipendije za uspješne sportaše i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Listu dobitnika sveučilišne stipendije po kategorijama možete vidjeti ovdje. Ceremonija je bila pompozna i ništa drugačija od uobičajenih manifestacija koje organizira Sveučilište, a rektor Damir Boras je, skoro već tradicionalno, cijelu manifestaciju začinio svojim govorom.

Boras: ‘Cure se iz inozemstva vrate s 35-40 godina, neudane i bez djece’

U jednom trenutku, rektor Boras stao je za katedru i pozdravio sve prorektore, prodekane i stručne službe, a potom se s nekoliko riječi obratio i, kako ih naziva, ‘studentskoj eliti’ dobitnika sveučilišne stipendije.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte najbolje momente s dodjele Rektorove nagrade u Zagrebu

– Želim da uživate u studiranju, dolaženju na studij, da uživate u poslu zbog koje ste izabrali studirati to što studirate i da vam studentski dani prođu u jednom lijepom okruženju. Mi smo ovdje prvenstveno zbog vas, bavimo se znanstvenim radom, ali jako je važno da se možemo družiti s vama, da vi primate naše iskustvo i nađete smisao života, rekao je Boras u uvodnom obraćanju studentima.

Osvrnuo se na dugačku tradiciju, uspjehe Sveučilišta u Zagrebu te se pohvalio novim 420. plasmanom na jednoj od listi svjetskih sveučilišta, a u tom se kontekstu dotaknuo i, kako kaže, ‘medijskih dezinformacija’. No, najzanimljviji dio njegova govora ipak je nastupio kada je počeo pričati o mladićima i djevojkama koji odlaze iz Hrvatske.

– Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80% na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu, istaknuo je Boras nakon čega je nastao žamor među prisutnima u dvorani.

Ovo nije prvi put da Boras govori o obiteljskim vrijednostima

Na prošlogodišnjoj dodjeli Rektorove nagrade, u svojem se obraćanju dobitnicima Boras također dotaknuo obiteljskih vrijednosti, podsjetivši studente da ih ne zaborave. zaključio kako oni u sebi utjelovljuju antičko načelo kalos kagathos, načelo dobroga i lijepoga.

– Budite takvi cijeli život, prema sebi, svojim obiteljima, svojoj djeci, koju nemojte zaboraviti imati, poručio je tada Boras dobitnicima Rektorove nagrade.

Osim govora koji nam je ostao u pamćenju, na dodjeli stipendija nastupio je studentski trojac s izvedbom dvije klasične kompozicije, student ADU-a Rok Juričić koji je recitirao pjesmu, a potom je uslijedila i grupna fotografija. U nastavku pogledajte fotogaleriju najistaknutijih momenata s današnje dodjele.

rektor damir boras
Share via
Copy link
Powered by Social Snap