Pretraga

Domino efekt na Sveučilištu: U ponedjeljak pobuna i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu

A- A+

Nakon velikih pobuna studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje su završile razrješenjem dekana Previšića, studenti Sveučilišta u Zagrebu ne miruju. Već za ponedjeljak je najavljena nova pobuna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu jer im je u indekse, kako navode, protuzakonito upisivan pad godine, školarine nisu evidentirane u sustavu, a tijekom cijelog mandata trenutne uprave na čelu s dekanicom Sandrom Bischof, tvrde, krši se Statut Sveučilišta i pravilnik TTF-a.

Inicijativa studenata TTF-a

Još je tijekom rujna Inicijativa studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta održala nekoliko tribina u svrhu ostvarenja kvalitetnog dijaloga među studentima, vezano za sve trenutne probleme fakulteta i neizvjesne situacije u kojima su se studenti našli zbog, kako tvrde, ‘netransparentnosti informacija od strane uprave fakulteta’. 

Inicijativa je pokrenula i peticiju kojom poziva na rušenje studentskog zbora TTF-a, a za ponedjeljak, 10. listopada u 20 sati najavljuju i plenum koji će se održati na adresi fakulteta Prilaz Baruna Filipovića 28a.

Izdvojeni članak

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

Studentima oduzimani indeks pod izlikom provođenja ankete i upisivan pad predmeta

Povoda plenumu je nekoliko, a s radnjama za koje Inicijativa tvrdi kako su nezakonite, studenti su se suočili još u svibnju ove godine. Tada su apsolventima, pod izlikom provođenja ankete, oduzeti indeksi i upisivan pad predmeta na kraju godine, sve bez njihova znanja. 

– Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane. Sada, u listopadu 2016. studenti još uvijek nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu te ih se mnogo nalazi u ‘sivoj zoni’ van svih pravilnika i statuta, stoji u priopćenju Inicijative studenata TTF-a. 

Tvrde i kako je statut Sveučilišta u Zagrebu, kao i pravilnik TTF-a tijekom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof, kontinuirano kršen.

– Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta, piše Inicijativa.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Previšić bježao od novinara, a Boras priopćenjem objavio v.d. dekana i prodekane

I Sveučilište potvrdilo kršenje Statuta i pravilnika

 Studenti postavljaju pitanje i tko je financirao sve redovno upisane studente, jer se MZOS očitovao kako nije.

 – Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa se očitovalo kako nije financiralo te studente čiji broj prelazi tri stotine pa je tako jasno da su njihova zdravstvena osiguranja i ostale studentske povlastice plaćali direktno porezni obveznici Republike Hrvatske, tvrde studenti.

Priopćenjem se o situaciji na TTF-u očitovalo i Sveučilište, koje je utvrdilo kako je došlo do kršenja Statuta prilikom upisa studenata u više godine na ovom fakultetu. Također, Sveučilište je zaključilo kako Uprava fakulteta nije postupila u skladu s pravilima participiranja redovitih studenata u troškovima studija. 

– Budući da Sveučilište podupire i promiče poštivanje svih pravila i odredbi kojima se definiraju prava i obaveze članova sveučilišne zajednice, Sveučilište od svih članova očekuje poštivanje svih pravnih propisa i pravnih postupaka koji se tiču njihovih obaveza kao članova sveučilišne zajednice, stoji u priopćenju Sveučilišta. 

Za kraj sa Sveučilišta dodaju kako Uprava fakulteta ulaže velike napore da se studentima kojima prijeti gubitak prava ipak da mogućnost da završe započeti studij ove akademske godine. 

– Nakon višednevnog kaosa i suza oštećenih studenata ispred studentske referade i ureda dekanata organiziran je plenum studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta gdje će studenti i građani pokušati pronaći rješenje za ovakve protuzakonite postupke provođene na štetu svih građana Hrvatske, stoji u priopćenju Inicijative koja nije službena udruga fakulteta već je, kako kažu, udruženje nastalo kao odgovor na nezakonito djelovanje uprave i studentskog zbora tog fakulteta.

Domino efekt na Sveučilištu: U ponedjeljak pobuna i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap