Pretraga

Donedavni student FPZG-a o reizboru Borasa: Krivi smo mi što smo ih pustili

A- A+

Daniel Gardijan, donedavni student Fakulteta političkih znanosti, koji je diplomirao krajem prošle akademske godine, komentarom se osvrnuo na reizbor rektora Damira Borasa. Zapitao se –  je li moguće biti takav da Borasa zaslužuješ. I daje vrlo jednostavan odgovor; zaslužujemo ga svi, i studenti i nastavnici, a najviše ga, kako kaže, zaslužuju članovi Senata, za koje smatra da su spremni parazitirati za sitne interese. Pročitajte komentar mladog politologa.

Foto: srednja.hr

Nakon pet godina uključenosti u niz problema u kojima se nalazilo Sveučilište u Zagrebu, misli i obaveze odmaknule su mi fokus s tog gorućeg problema. Naravno, današnji i jučerašnji događaji su u meni izazvali onu nervozu. Neću je opisivati jer svi znate na koji osjećaj mislim. Postavilo mi se pitanje zaslužujemo li mi ovo. Odgovor je uslijedio odmah, zaslužujemo. Nakon toga sam se odmah zapitao, je li moguće biti takav da Borasa zaslužuješ, i odgovor je nažalost bio da je moguće.

Krenut ću od sebe, jer i ja ga zaslužujem. Pet godina mi je bio rektor i krajnji domet mi je bio da sam se pojavio na svakom prosvjedu protiv njega i to je bilo to. Samo prosvjedovati je lako, ali u cijeli proces koji bi potaknuo promjenu nisam imao hrabrosti niti motiva detaljnije ulaziti. Nisam bio spreman uložiti vlastiti trud i dati konstruktivnu kritiku, ispitati mogućnosti i mobilizirati ljude na pravi način. Bio sam tu, više iz folklora i podrške bez onoga osjećaja da sam spreman sve učiniti za promjenu.

U ovoj borbi je ključno osvijestiti potencijale, koji su se još jednom pokazali izrazito niski. Vladajuća klika na vlasti Sveučilišta vjerojatno zahtjeve za smjenom doživljava na razini šuma za kojeg se pitaš je li ti se učinio ili si ga stvarno čuo. Toliki potencijal imaju studenti Sveučilišta, ali i ostali građani u ovoj borbi. To odlično pokazuje jučerašnji prosvjed koji je organiziran s dobrim ciljem. I tu otprilike staje ono što se može pohvaliti. Očigledno ne postoji dovoljno jak, možda i iracionalni motiv, koji će sve potencijalne razlike u razmišljanju iskoristiti na konstruktivan način. Umjesto toga, svi se nalaze u svom kutu i žale kako nemaju snagu za potaknuti promjenu. Studentima je bitno smijeniti Borasa, ali čini mi se da je bitnije sve okolo toga i da je Boras samo sredstvo, ne i cilj. Također, i studenti zaslužuju Borasa.

Najviše ga zaslužuju članovi Senata koji su spremni parazitirati za sitne interese. S obzirom da bi trebali predstavljati intelektualnu elitu društva, oni su lakmus papir koliko je društvo zapravo zakržljalo i podložno partikularnom interesu. Senat je zapravo samo slika onoga što se događa oko njega. Nitko nije spreman riskirati vlastitu udobnu situaciju kako bi se nešto promijenilo. Vjerujem da je većina članica Senata razmišljala isključivo kroz pogodnosti koje može dobiti od rektora i tako još jednom srozala ugled cijele akademske zajednice pokazavši je krajnje nemoralnom.

Najgore je ostalo za kraj. Boras je tipski problem koji se može s velikom preciznošću precrtati na niz drugih aspekata u društvu. Ako na mjesto u tekstu gdje piše Boras ubaciš drugo ime sve ostalo može ostati. Nažalost, mi naše potencijale nismo naučili množiti. Za sada ih samo znamo dijeliti, a dok je tako imamo točno ono što zaslužujemo.

_____________________________________________________________

Autor komentara je Daniel Gardijan, donedavni student Fakulteta političkih znanosti, diplomirao u akademskoj godini 2016./2017.

Donedavni student FPZG-a o reizboru Borasa: Krivi smo mi što smo ih pustili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap