Pretraga

Doziranje mesa i voća u menzama: Ne radi se o novom pravilu, a studenti bi trebali brojati obroke u danu

A- A+

Prije nešto više od tjedan dana zagrebačke menze okončale su ljetnu pauzu te su otvorile svoja vrata tisućama studenata. No gladne studente dočekala je ‘novost’ o dnevnoj konzumaciji mesnih proizvoda ili voća koja i nije tako nova. Za sporno ograničenje na tri mesna obroka u danu odgovoran je MZOS koji je takvu odredbu donio novim Pravilnikom koji je na snazi još od veljače.

Foto: Srednja.hr

Nakon ljetne pauze te ponovnog otvaranja studentski menzi diljem Zagreba, studenti su imali prilike naići na natpise poput ‘Pažnja! Na kasi prolaze samo 3 komada mesa dnevno. Prije uzimanja mesa, razmislite koliko možete uzeti, tj. koliko ste već konzumirali.’

Šokirani natpisom te spoznajom da dnevno ne mogu uzeti više od primjerice tri jabuke, studenti su iskazali razočaranje ‘novinom’ koja ih je dočekala u restoranima. Međutim, ne radi se o novoj odredbi već o dobro zamaskiranom sadržaju koji se nalazi u Pravilniku o izmjenama pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata koji je na snazi od veljače ove godine na koji su se iz MZOS-a odlučili tek zadnjih desetak dana obratiti veću pažnju.

Izdvojeni članak

MZOS: Studenti ne smiju iznositi hranu jer su se menze pretvarale u prodavaonice

Staro pravilo dobro zapakirano

Prema navedenom Pravilniku, korisnik potpore u jednome danu najviše može iskoristiti: 

– dvostruki iznos dnevne potpore, 

– 2 meni obroka (korisnik potpore s razinom prava 1), 

– 3 meni obroka (korisnik potpore s razinom prava 2 i 2,5), 

– 3 prehrambena proizvoda iz članka 8. stavka 3. alineja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 8., 9. i 10. 

– 5 prehrambenih proizvoda iz članka 8. stavka 3. alineja 7.

Prehrambeni proizvodi koji su navedeni u spomenutom članku su iz sljedećih skupina: pojedinačna jela, jednostavna jela, dodaci jelima, umaci, sendviči, namazi, sokovi i vode, kolači te jela s posebnom subvencijom, a pod alinejom 7. se nalaze mliječni proizvodi.

Izdvojeni članak

Evo što će biti s menzom na Filozofskom u novoj akademskoj godini

Što se tiče razina prava na potporu, pod brojem 1 nalaze se svi korisnici potpore te isti mogu X-icu provući samo za jedan obrok dnevno. Na razini 2, odnosno na dva obroka dnevno imaju pravo studenti s prebivalištem iz druge županije, korisnici potpore koji imaju boravište u mjestu koje je slabo prometno povezano s mjestom studiranja, strani državljani iz zemalja članica EU te stranci koji koriste potporu iz međunarodne razmjene.

Razini 2,5 pripadaju studenti su ostvarili pravo na smještaj u studentski ili učenički dom koji ne pruža uslugu prehrane, korisnici potpore izrazito slabog imovinskog stanja te vrhunski sportaši koji dokažu da boravi u mjestu studiranja koje je različito od mjesta prijavljenog prebivališta.

Na snazi od veljače, ali od rujna vidljiva obavijest

Navedene izmjene stupile su na snagu u veljači, ali tek su u rujnu osvanuli natpisi s pravilom o ograničenjima dnevnog unosa mesa ili voća koje je vidljivo iz prethodno navedenog članka Pravilnika. Stoga se ne radi o novom udaru na studente, kako su mnogi pomislili, nego o isticanju nečega što je svima javno dostupno preko pola godine.

Ne ostaje vam ništa drugo doli brojati obroke i oprezno birati namirnice koje konzumirate tokom dana. Također ne biste trebali posuđivati drugim kolegama X-ice ako je menza jedina lokacija na kojoj se hranite jer ćete u protivnom ostati gladni.

Doziranje mesa i voća u menzama: Ne radi se o novom pravilu, a studenti bi trebali brojati obroke u danu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap