Pretraga

Doznajemo: Čovićev bliski suradnik, kojemu je uskoro 69, ne želi u mirovinu. Upravo se glasa o produljenju

A- A+

Nakon propalog produljenja rada moćnom prorektoru Anti Čoviću, danas se pokušava produljiti ugovor njegovom bliskom suradniku Mislavu Kukoču. Profesor Kukoč na proljeće će proslaviti 69. rođendan, a iz dokumenata u čijem smo posjedu razvidno je da ga Hrvatski studiji žele zadržati u nastavi još barem dvije godine. Ovo je, prema informacijama kojima raspolažemo, drugi put da se predlaže produljenje njegova rada.

Mislav Kukoč
Foto i obrada: Screenshot Youtube; Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu | srednja.hr

Društveno-humanističko vijeće zagrebačkog sveučilišta danas raspravlja o produljenju radnog odnosa još jednom senioru filozofije i bliskom suradniku moćnog prorektora Ante Čovića. Radi se o Mislavu Kukoču, predstojniku Odsjeka za filozofiju na Hrvatskim studijima koji će 3. svibnja proslaviti 69. rođendan. Ovo je, kako nam je poznato, barem drugi pokušaj produljenja ugovora profesoru Kukoču. Prvi mu je puta u dosta interesantnim okolnostima produljen 2017., kada je i zaposlen na Hrvatske studije.

Izdvojeni članak

Priča s Čovićevim produljenjem još nije gotova: Imamo dokumente s novim spornim detaljima tog slučaja

Žele da radi do 71.

Hrvatski studiji još su koncem listopada prošle godine utvrdili potrebu za nastavkom rada profesora Kukoča na znanstveno-nastavnom radnom mjestu redovitog profesora u trajnom zvanju. Trebaju ga na još dvije godine zbog držanja nastave na kolegijima Etika, Socijalna filozofija, Filozofija povijesti, Filozofija globalizacije te Povijest socijalnih teorija. Drugim riječima, Hrvatski studiji profesora Kukoča žele zadržati u nastavi barem dok ne napuni 71 godinu.

U svrhu utvrđivanja njegove znanstvene i nastavne izvrsnosti Hrvatski studiji imenovali su povjerenstvo u kojem su se, očekivano, našli Ante Čović, Ivan Koprek i Pavo Barišić. To je povjerenstvo 20. siječnja donijelo zaključak da Kukoč ispunjava sve propisane kriterije i da mu se, shodno tomu, može produljiti ugovor o radu.

Povjerenstvo potom šalje izvješće Matičnom odboru za filozofiju i teologiju, Društveno-humanističkom vijeću zagrebačkog sveučilište te Nacionalnom vijeću za znanost i visoko obrazovanje. Matični odbor 5. veljače, prije svega nekoliko dana, donosi odluku da profesor Kukoč zaista ispunjava relevantne kriterije znanstveno-nastavne izvrsnosti u svrhu produljenja njegova radnog odnosa. O tome danas raspravlja i Društveno-humanističko vijeće na dopisnoj sjednici koja traje od 8 do 18 sati. Kako nam kažu upućeni izvori, očekuje se da će Vijeće podržati Kukočevo produljenje baš kao što je to bio slučaj i s Čovićevim. Kad i ako se to dogodi, ispunjavanje propisanih kriterija još mora potvrditi i Nacionalno vijeće.

Opet ista imena

Jako je važno osvrnuti se i na neka imena iz povjerenstva za utvrđivanje kriterija znanstveno-nastavne izvrsnosti profesora Kukoča. Najupečatljiviji je predsjednik povjerenstva, moćni prorektor Ante Čović, kojemu je baš prije dva dana stopirano produljenje ugovora o radu do 74. godine. U njegovom je povjerenstvu za produljenje pak sjedio Kukoč, a onda je Čović uzvratio uslugu.

Posebno je važno istaknuti da su Čović i Kukoč, premda dugi niz godina profesori dvaju različitih sveučilišta – zagrebačkog i splitskog – zapravo bliski suradnici. Kukoč sjedi u dva važna tijela, znanstveno-upravnom odboru i znanstvenom vijeću Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Voditelj tog centra upravo je prorektor Čović.

Obojica su trenutno i profesori filozofije na Hrvatskim studijima, nakon što je taj odsjek potpuno rekonstruiran, a vežu ih i znanstveni časopisi. Naime, profesor Kukoč član je savjeta časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis Philosophica. Na čelu oba časopisa kao glavni urednik nalazi se, pogađate, Čović. Čovića i Kukoča nerijetko se može vidjeti i na Lošinjskim danima bioetike koje organiziraju njima bliska filozofska i bioetička društva.

Izdvojeni članak

Doznajemo: Prorektor Čović po treći bi put mogao izbjeći mirovinu, na ljeto će proslaviti 72. rođendan

Studentske ankete

Na studentskim anketama, koje se prilažu u izvješću o Kukočevoj izvrsnosti, dobio je dosta dobre ocjene koje se kreću između 3,53 i 5,00. Ipak, kada se osvrnemo na dodatne komentare studenata u tim anketama dolazimo do zanimljviih detalja. Tako jedan student, na pitanje o tome što mu se posebno sviđa kod nastavnika Kukoča, navodi da je posebno dobro “kada profesor daje primjere van svog nastavnog papira”. Tada je nastava, ističe, “zanimljiva i interesantna”. No, prema onome što dalje iščitavamo, nije sve tako sjajno.

“Profesor previše čita sa svog papira s materijalima i to čini nastavu veoma dugom i zamornom. Najveću primjedbu koju imam je ta da je po meni nečuveno da mi, studenti diplomskog studija filozofije, imamo nastavu sa preddiplomskim studije, točnije sa studentima druge godine”, piše student. Dalje navodi kako je pri upisivanju kolegija Etika 2 očekivao da će dobiti neka nova znanja, a ne ponoviti već naučeno.

“Nišošto nisam mislio da ću morati slušati nastavu sa preddiplomskim studijem već sam očekivao da ću dobiti neka nova saznanja u pogledu same etike, a ne da ću morati slušati iste stvari koje sam slušao na preddiplomskom studiju. Mislim da je to jedinstven slučaj u povijesti hrvatskog školstva da diplomski studij sluša kolegij sa preddiplomskim”, ističe student.

Dodaje kako su diplomci već odslušali Etiku 1 s preddiplomskog studija.

“To je, jednostavno rečeno, sramota”, stoji u komentarima ankete.

Profesoru Mislavu Kukoču poslali smo upit u kojem ga tražimo komentar na produljenje i komentar studenta u nastavnoj anketi. Kada i ako dobijemo njegov odgovor, objavit ćemo ga na portalu u cijelosti.

Copy link
Powered by Social Snap