Pretraga

Doznajemo: Erasmus isplate kasne, evo zašto i koliko će dugo studenti u inozemstvu morati čekati

A- A+

Nekim studentima koji su otišli na Erasmus razmjenu ili na Erasmus stručnu praksu u drugom semestru, kako doznajemo, kasne isplate. Iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije nam kažu kako se radi o zastoju zbog toga što alat za praćenje mobilnosti nije dovršen. Dodatan problem je i na Sveučilištu u Zagrebu gdje je velik broj administrativnih radnika na bolovanju zbog korone. I dok su isplate na čekanju, studenti u inozemstvu su u neizvjesnosti.

Foto: Unsplash

Neki studenti koji su otišli na Erasmus razmjenu ili na stručnu praksu još uvijek čekaju isplate. No, kako doznajemo, još će se neko vrijeme morati strpiti jer je došlo do tehničke pogreške, odnosno nedostatka koji stvara probleme kod isplate sredstava.

– Prema našim saznanjima, iz studentskih poziva i upita koje smo zaprimili u posljednje vrijeme, riječ je o mobilnostima ostvarenim iz financijskih sredstava novog Erasmus+ sedmogodišnjeg razdoblja 2021-2027, a za potrebe kojeg visoka učilišta mobilnosti trebaju pratiti u za to namijenjenom IT alatu Europske komisije. Budući da alat nažalost još nije posve spreman, visoka učilišta nisu u mogućnosti, upisom podataka o mobilnosti, potvrditi točan i konačan izračun za svaku mobilnost. Kašnjenjem objave alata, kasne nažalost i završne isplate i završna izvješća studenata koja su neophodni dio završne dokazne dokumentacije, rekli su nam iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Izdvojeni članak
studentica hoda po cesti

Otvoren je natječaj za Erasmus u 2022./23. na Sveučilištu u Zagrebu, doznajte sve uvjete prijave

Dodali su kako su u redovitoj komunikaciji s Komisijom po tom pitanju te da se radi na tome da se ovaj problem uskoro riješi te da će o tome čim prije obavijestiti visoka učilišta kako bi što prije krenuli s upisom mobilnosti i finalizacijom ispita. Naglasili su kako su studenti sa Sveučilišta u Zagrebu u dodatnom problemu.

– Dio studenata sa Sveučilišta u Zagrebu sa zakašnjenjem će primiti svoja Erasmus+ sredstva za mobilnosti i zbog oslabljenih administrativnih kapaciteta Sveučilišta uslijed bolovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19. Kako doznajemo, iz navedenih razloga isplate malo kasne, no vrlo brzo će reorganizacijom poslova unutar relevantnih radnih jedinica Sveučilišta sve još neisplaćene Erasmus+ potpore biti isplaćene studentima, objasnili su.

Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu nedavno je raspisalo natječaj za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka u okviru Erasmus+ programa u akademskoj godini 2022./2023. Studenti koji žele na razmjenu putem Erasmusa, na natječaj se mogu prijaviti do 25. veljače, o čemu više možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap