Pretraga

Doznajemo koji studenti troše najviše subvencija i koja je menza najposjećenija u državi

A- A+

Prema podacima koje prikuplja MZOS, od 70 studentskih restorana koliko ih ima u Hrvatskoj, najveći promet bilježi menza u sklopu SD Stjepan Radić u Zagrebu. Kad su u pitanju studenti koji najviše troše subvencije sa svojih X-ica, u tome prednjače oni na FFZG-u, dok su u proteklom mjesecu studenti Medijskog sveučilišta Koprivnica potrošili svega 34 kune.

Foto: Menza na Savi / srednja.hr

Studenti u Hrvatskoj na raspolaganju imaju 70 restorana u kojima 29 ustanova pruža usluge prehrane uz subvenciju MZOS-a. Ministarstvo sredstva iz Državnog proračuna ne uplaćuje direktno na studentske X-ice, nego vlasnicima menzi pa se postavlja pitanje gdje se ‘izgubi’ razlika između uplaćene i potrošene subvencije.

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a otkrio zašto se cijene u menzama nisu postepeno dizale


Studenti podijeljeni na tri razine

Prema Pravilniku o subvencioniranoj prehrani, redoviti studenti se dijele na tri razine 1, 2 i 2.5 koje označavaju pravo na potporu u vrijednosti jednog, dva odnosno dva i pol meni obroka dnevno. Zbog ovakvog načina rangiranja studenti koji se obrazuju u županiji u kojoj nemaju prijavljeno stalno prebivalište ili žive u domovima na svojim X-icama imaju veće iznose od onih koji su upisali fakultet u županiji u kojoj su stalno nastanjeni.

Odlučili doznati kako MZOS procjenjuju kolika će biti mjesečna potrošnja studenata, na koji način se vrši uplata te koje menze imaju najveći i najmanji mjesečni promet. Iz Ministarstva su nam otkrili i koji se studenti najviše hrane u menzama, a s kojih fakulteta iz cijele države vrlo rijetko odlaze u studentske restorane.

Ne postoji razlika između subvencije i potrošnje studenata

– Plaćanje računa za pruženu uslugu prehrane temeljeno je na iznosu subvencije koji su studenti potrošili. Plaćanje se obavlja jednom mjesečno za protekli mjesec, odgovor je koji smo dobili iz odjela za odnose s javnošću MZOS-a na upit kako određuju koliko će koju menzu subvencionirati kao i u kojem vremenskom periodu vrše uplate.

Također su nam ukazali da se, zbog navedenog načina plaćanja, na mjesečnoj bazi ne stvara razlika između subvencija i studentske potrošnje, to jest novca koji pružatelji usluga studentske prehrane utroše na namirnice i njihovu pripremu u 70 menzi.

Menza na Savi je najposjećenija u državi

Podaci koje su nam proslijedili iz Ministarstva pokazuju kako na državnoj razini najveći promet ostvaruje menza u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić. Ova informacija nije iznenađujuća budući da se radi o najvećem domu u Hrvatskoj kojeg nastanjuje preko četiri tisuće studenata.

Izdvojeni članak

Radno vrijeme menzi u blagdanskom razdoblju

Na oprečnoj strani našao se restoran Strukovne škole u Virovitici koji je od ove akademske godine ušao i u sustav studentske prehrane. Ujedno se radi o menzi oko koje su se studenti krajem listopada javno pobunili jer nisu zadovoljni uslugom niti ponudom hrane.

Studenti FFZG-a u studenom potrošili preko 800 tisuća kuna

Što se tiče studenata koji najviše obilaze menze, u proteklom mjesecu na toj poziciji su se našli zagrebački filozofi koji su na svojim X-icama ukupno potrošili 819 610 kuna. Za razliku od studenata FFZG-a, najnižu mjesečnu potrošnju na državnoj razini imali su studenti Medijskog sveučilišta Koprivnica u iznosu od 34 kune.

Od MZOS-a smo zatražili i podatak koji zagrebački studenti u najmanjoj mjeri jedu u menzama. – Najnižu potrošnju od studenata koji upisuju studije na Sveučilištu u Zagrebu imali su studenti Teološkog fakulteta ‘Matija Vlačić Ilirik‘ u iznosu od 5.133,11 kuna, napisali su nam iz PR odjela resornog Ministarstva uz napomenu da se također radi o mjesecu studenom.

Doznajemo koji studenti troše najviše subvencija i koja je menza najposjećenija u državi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap