Pretraga

Doznajemo odnose li se posebne upisne kvote Sveučilišta u Zagrebu i na Hrvate iz BiH

A- A+

Za narednu akademsku godinu, Sveučilište u Zagrebu je propisalo i posebne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske, s ciljem ‘povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva’. No, kako nas izvještavaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, to se ipak ne odnosi na Hrvate iz BiH.

Foto: srednja.hr

Posebna kvota se odnosi na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Izdvojeni članak

Za dijasporu rezervirana posebna mjesta na zagrebačkim fakultetima: Da bi upisali neke od studija, ne moraju položiti državnu maturu

Ovaj dio ‘Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke’ zbunio je dio Hrvata iz BiH, koji namjeravaju upisivati zagrebačke fakultete pa su nas upitali odnosi li se i na njih ta posebna kvota.

Naime, ta informacija im je vrlo značajna, budući da oni koji se upisuju po posebnoj kvoti, ne moraju polagati državnu maturu.

Premda Hrvati u BiH imaju drugačiji status od Hrvata raseljenih u drugim europskim zemljama, budući da su jedan od triju konstitutivnih naroda, nismo željeli ostavljati ni najmanju mogućnost za pogrešnu interpretaciju propisanih kvota pa smo pojašnjenje tražili od Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

– Na nekoliko različitih studijskih programa Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. bit će omogućen upis u posebnoj kvoti za pripadnike hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva. Ova posebna kvota donijeta je, sukladno zaključku Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na temelju Sporazuma o suradnji između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem omogućavanja upisa pripadnicima hrvatskoga naroda koji žive i obrazuju se u državama u kojima postoje velike razlike u nastavnim planovima i programima u odnosu na hrvatske te koji imaju smanjenu mogućnost ili nemaju mogućnost učenja hrvatskoga jezika u obrazovnom sustavu države u kojoj žive. Kvota je namijenjena našim sunarodnjacima koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država ili hrvatski iseljenici u prekomorskim i europskim državama i njihovi potomci, dakle odnosi se na ove dvije kategorije definirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine, 124/2011, 16/2012), a ne odnosi se na Hrvate koji su konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini, pojasnili su iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH te iskazali nadu da ‘će se ovom mjerom potaknuti upisivanje naših sunarodnjaka na Sveučilište u Zagrebu, čime će im se omogućiti kvalitetno obrazovanje i ojačati njihova povezanost s Hrvatskom’.

Sveučilište u Zagrebu ove godine je izglasalo kvotu od 12.972 upisnih mjesta, od čega je 217 mjesta predviđeno unutar ove posebne kvote.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap