Pretraga

Doznali smo kada kreće procedura dodjele državnih STEM stipendija od 10.800 kuna

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je danas Odluku o dodjeli državnih stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti. Odlukom je propisano kako će u akademskoj godini 2019./2020. pravo na nju ostvariti 3.400 studenata. Tim povodom Ministarstvu smo poslali upit kada započinje procedura dodjele STEM stipendija.

Foto: Srednja.hr

Za razliku od socio-ekonomskih stipendija, državne STEM stipendije ne dodjeljuju se putem natječaja. Procedura dodjele STEM stipendije započinje tako da Ministarstvo prepoznaje studente koji imaju pravo na nju te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu [email protected], obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti.

Prvi mailovi u drugoj polovici listopada

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljen popis fakulteta čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

Kako su nam potvrdili iz Ministarstva, prve mailove u kojima će se od njih tražiti provjera podataka u sustavu studenti mogu očekivati sljedećeg mjeseca i to u drugoj polovici.

– U tijeku je svakodnevna komunikacija s visokim učilištima u svrhu ažuriranja Izvatka studijskih programa u STEM područjima znanosti temeljem Upisnika studijskih programa Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nakon toga slijedi prikupljanje podataka od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te visokih učilišta. Prve e-poruke na e-adresu evidentiranu u [email protected] sustav studenti mogu očekivati u drugoj polovici listopada. Studenti zaprimaju obavijest da provjere svoje osobne podatke uz rok od pet dana za ispravak podataka (ako neki podaci budu netočni, studenti kontaktiraju svoje visoko učilište ili Ministarstvo), odgovaraju iz Ministarstva na naš upit.

Naime, tek 15. listopada istječe rok za visokim učilišta za dostavu podataka o studentima, a istovremeno se preuzimaju i podaci o razini i postotku riješenosti ispita državne mature od NCVVO-a. Nakon cjelokupnog zaprimanja svih traženih podataka od visokih učilišta, MZO može započeti s postupkom obavještavanja studenata, naglašavaju iz Ministarstva.

Podsjetimo, studenti postaju stipendisti tek nakon što u online sustavu dodjele državnih stipendija prihvate uvjete stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora. Za studente koji ne prihvate uvjete stipendiranja smatra se da su odbili STEM stipendiju.

Način utvrđivanja rang-lista

Izdvojeni članak
stipendije

Vodič za brucoše: Imam li pravo na državnu stipendiju i kako do tih 10.800 kuna?

Napomenimo kako se ove stipendije dodjeljuju za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja, u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna godišnje. Od ukupnog broja stipendija, 40% njih dodjeljuje se brucošima, a 60% studentima viših godina.

– Rang-liste za studente prve godine utvrđuju se tako da se broj bodova izračunava na temelju bodova ostvarenih na ispitu državne mature iz Matematike, a u slučaju istog broja bodova prednost za ostvarivanje prava na državnu stipendiju imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitima državne mature iz izbornih predmeta Fizike, Kemije ili Biologije. Rang-liste za studente viših godina utvrđuju se tako da se broj bodova izračunava na temelju umnoška prosječnog broja ECTS bodova ostvarenog tijekom studija (kao gornja granica svim studentima uzima se 60 ECTS bodova po godini) i prosjeka ocjena studenta u odnosu na prosjek ocjena studijskog programa (formula: (prosječna ocjena studenta/prosječna ocjena studijskog programa) x prosječan broj ECTS bodova – zaokruženo na tri decimale), a u slučaju istog broja bodova prednost za ostvarivanje prava na državnu stipendiju imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitu državne mature iz matematike, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Inače, Ministarstvo je još u kolovozu objavilo popis studija čiji studenti konkuriraju za STEM stipendiju, uz napomenu kako će početkom godine, nakon dodatne provjere popisa studijskih programa s visokim učilištima, biti objavljena ažurirana verzija. Trenutni popis možete vidjeti na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [430.23 KB]