Pretraga

Dragi profesori, opismenite se!

A- A+

Da nisu uvijek učenici i studenti ti koji su nepismeni, znaju svi. Neki profesori se ponašaju kao da ne trebaju biti točni što se tiče gramatike i vokabulara, a niti osjećaju potrebu informatički se opismeniti. Tri iskustva s nepismenim profesorima, ali i onim ubitačno dosadnim na portalu S4S podijelila je studentica Ana Jerković. Ona poručuje profesorima da oni oblikuju budućnost ove zemlje i da moraju biti svjesni da ‘čovjek uči dok je živ’. 

Priča prva. Jučerašnje predavanje kasnilo je 15 minuta. Ne jer je
profesor kasnio, nikako. Profesor V. vrlo je odgovoran u svom poslu i
nikad ne kasni na predavanje. Vrijeme je izgubljeno na pripreme za sat:
uključivanje računala,
projektora i USB-a, traženje USB-a u My Computer-u, otvaranje
prezentacije i traženje tipke F5 za pokretanje iste.

Nažalost, ovakav
scenarij nije rijedak slučaj.

U ovo informacijsko vrijeme otužno je vidjeti kako se pojedinci s
titulama doktora, magistra ili docenta muče s najobičnijim računalom.
Ako su uspjeli svladati mnoštvo teorije, pročitati mnoštvo i napisati
isto toliko knjiga, trebali bi odvojiti sat-dva i savladati vrlo
jednostavni Power Point.

Izdvojeni članak

Problemi hrvatskoga školstva

Priča druga. Profesor K. nema problema s paljenjem računala, prikazivanjem prezentacija s brojnim efektima i umetnutim grafikonima i tablicama, a ne! On ide ukorak s vremenom. Nažalost, zaboravio je da se, unatoč razvoju tehnike i tehnologije, još uvijek služi standardnim hrvatskim jezikom, a njegovo poznavanje istog nije baš na razini.

Tako procesi o kojima on priča imaju tri djela, umjesto tri dijela, nešto je izrađeno po mjeri ćovijeka, a ne čovjeka, dok je, po njegovu mišljenju, neki proizvod vjerovatno naj bolji u svojoj klasi. Neće, naravno, zbog ovakvih pogrešaka propasti svijet, ali imajte na umu da podučavate pojedince koji će sutra stati pred grupu ljudi i morat će se znati izraziti! Jednom intelektualcu nepoznavanje vlastitog jezika ne ide u prilog. Možda jezik nije Vaša struka, ali budite dobar primjer akademskoga građanina svojim učenicima!

Izdvojeni članak

Kod ovog profesora nema prepisivanja

Priča treća. Profesor A. najveći je problem našeg obrazovnog sustava. On je pismen – informatički i pravopisno, ali je užasno dosadan! Ne zna probuditi interes kod studenata niti im prenijeti svoje znanje, koje zasigurno ima kad je na toj poziciji. Nije kraj svijeta – i to se može naučiti. Ubacite sliku u prezentaciju, ispričajte koju anegdotu da razbijete monotoniju u izlaganju, postavite pred studenta pokoji problem (izazov je jednako dobra, ako ne i bolja, motivacija od novca).

Čitavo znanje ovog svijeta na vrijedi ako kao profesor niste u stanju to znanje prenijeti studentima. Čast iznimkama, naravno (a ima ih!!!). I nemojte misliti da Vam zamjeramo. Jasno nam je da ste i Vi ljudi, a ljudski je griješiti. Isto tako, ljudski je i priznati pogrešku i ispraviti je. Vi ste ti koji oblikuju budućnost ove zemlje, odgajate i učite generacije koje će se sutra znanjem i sposobnošću stečenima na fakultetu boriti sa svijetom i za svijet. Budite svjesni svoje odgovornosti! Čovjek se uči dok je živ!

Copy link
Powered by Social Snap