Pretraga

Država je dijelila potpore: Časopisi moćnog prorektora Čovića opet dobili masne iznose

A- A+

Dodijeljene su ovogodišnje državne potpore za znanstvene časopise i časopise za popularizaciju znanosti. Ukupan iznos potpore znatno je manji nego prijašnjih godina, a među dobitnicima visokih potpora opet su se našla dva časopisa pod uredničkom palicom moćnog zagrebačkog prorektora Ante Čovića.

Ante Čović

Prorektor Ante Čović
Foto: HRT Screenshot

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine dodijelilo potpore znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti.

Znatno manji iznos

Ukupno je časopisima u te dvije skupine dodijeljena potpora u iznosu od 3.570.860 kuna. Taj je iznos, kada ga usporedimo s prošlogodišnjim, znatno manji budući da je država prošle godine izdvojila 5.504.253 kune. Ako te iznose stavimo u kontekst potpore koju je država isplatila časopisima prije dvije godine, onda postaje jasno koliko je usko stegnut remen. Ministarstvo je, naime 2018. godine, časopisima dalo ukupno 12.044.389 kuna. Drugim riječima, gotovo četverostruko više nego ove godine.

Najviši pojedinačni iznos potpore od 99.849 kuna u 2020. dobio je znanstveni časopis Građevinar koji izdaje Hrvatski savez građevinskih inženjera, no očekivano, prošao je znatno lošije nego prijašnjih godina. Za usporedbu, prošle je godine istom časopisu isplaćeno 159.826 kuna državne potpore, a pretprošle visokih 197.294 kune. To znači da se iznos potpore koju Građevinar inače uživa od države u posljednje dvije godine više nego prepolovio.

Značajan pad državnih sredstava vidi se i u najnižim pojedinačnim iznosima. Ove godine najnižu je državnu potporu od samo 3.637 kuna dobio časopis Sustavi, iz skupine časopisa za popularizaciju znanosti. Prošle godine časopis iz iste skupine Grb i sustavi dobio je 8.674 kune, a godinu prije najnižu je potporu od 9.134 kune osvojio znanstveni časopis Review of Innovation and Competitiveness.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Čović dobio dosta dobre iznose

Među dobitnicima visokih iznosa i ove su se godine našla dva znanstvena časopisa čiji je glavni urednik Ante Čović, moćni zagrebački prorektor. Časopis Filozofska istraživanja dobio je ovogodišnju drugu najveću pojedinačnu potporu od 98.034 kune. Prošle godine isti je časopis dobio 142.391 kunu potpore, a prije dvije godine država im je isplatila čak 172.633 kune.

Časopis Synthesis Philosophica, također pod glavnim uredništvom prorektora, ove je godine dobio 81.332 kune potpore. Prošle se godine također mogao pohvaliti dobrim iznosom od 146.459 kuna, kao i pretprošle kada im je država isplatila 136.668 kuna. Drugim riječima, časopisi pod uredničkom palicom prorektora Čovića posljednjih nekoliko godina dobivaju dosta visoke iznose potpore u ciframa od više stotina tisuća kuna.

Podsjetimo, moćni Čović već je prošle godine napunio 70. godina života, no unatoč tomu nastavio je raditi kao profesor na Fakultetu hrvatskih studija te zadržao funkciju prorektora za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju. Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je isticala kako Čović po propisima mora u mirovinu, no to se nije dogodilo. O Čoviću smo pisali i u kontekstu smjene dekanice Filozofskog fakulteta, institucije koja je po pravomoćnoj presudi mobingirala tada svog zaposlenika Čovića. Ekskluzivno smo otkrili da je sutkinja u tom postupku, koja je presudila u Čovićevu korist, preko svojeg supruga s Čovićem.

Država je dijelila potpore: Časopisi moćnog prorektora Čovića opet dobili masne iznose
Share via
Copy link
Powered by Social Snap