Pretraga

Država je prošle godine na plaće u zagrebačkom rektoratu, pazite sad, potrošila 33 milijuna kuna

A- A+

Prošle godine država je na plaće čak 215 zaposlenika zagrebačkog rektorata utrošila više od 33 milijuna kuna. Informacija je to koja dolazi nakon vijest da je rektor Damir Boras otkako je došao na čelo Sveučilišta u službama rektorata zaposlio čak 87 novih djelatnika.

foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Kako doznaje Jutarnji, za plaće 215 zaposlenika rektorata zagrebačkog sveučilišta prošle je godine iz državnog proračuna utrošeno više od 33 milijuna kuna. Prosječno se, dakle, u mjesecu na plaće mnogobrojnih djelatnika rektorata trošilo oko 2.750.806 kuna.

Izdvojeni članak

Boras nemilice zapošljavao: U rektorat doveo 87 novih ljudi, neke i u vrijeme zabrane zapošljavanja

Rijeka ima duplo manje zaposlenika

– U okviru autonomije sveučilišta i akademske samouprave, propisane odredbama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, Sveučilište u Zagrebu samostalno upravlja svojim ljudskim resursima, a na temelju odluka nadležnih tijela: rektora, Senata i Sveučilišnog savjeta, poručuju za Jutarnji iz Ministarstva.

Za usporedbu, piše Jutarnji, rektorat riječkog sveučilišta ima 106 zaposlenika. Zbog prednosti koju daju zapošljavanju znanstvenog kadra, posljednjih nekoliko godina, kazala je novinarima rektorica Snježana Prijić Samaržija, posljednjih godina nije bilo novih zapošljavanju u službama riječkog rektorata.

– Ministarstvo će ponovo zatražiti da se u Registru zaposlenika uspostavi funkcionalnost unosa promjene podataka o zaposlenima, najavljuju iz Ministarstva u službenom odgovoru Jutarnjem na upit o tomu kako misle uvesti kontrolu zapošljavanja u Rektoratu.

Doznali smo plaće rektora i prorektora

Kako smo objavili u listopadu prošle godine, prosječna neto plaća rektora u Hrvatskoj iznosi 28.231,17 kuna, a medijalna 27.875,51 kuna. Rektorski minimalac iznosi 27.136,45 kuna neto, što je plaća najniže plaćenog rektora. Najplaćeniji rektor mjesečno zaradi 30.075,79 kuna neto, što je ujedno najveća plaća u obrazovnom sustavu (u brutu ona iznosi 48.083,22 kune).

Za usporedbu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji pod sobom ima cjelokupni sustav znanosti i obrazovanja, mjesečno dobije 18.246,37 kuna. Resorni ministar, dakle, dobije 60% plaće najplaćenijeg rektora. Za rektorima puno ne zaostaju ni prorektori. Prorektorska prosječna plaća iznosi 25.965,39 kune, dok srednje plaćeni od svih prorektora dobiva 26.080,70 kuna mjesečno, koliko iznosi medijalna plaća prorektora.

Prorektorski minimalac je 21.122,97 kune, a najplaćeniji prorektor ima čak 28.974,02 kune neto mjesečno. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje nam je ustupilo ove podatke, napominju kako se radi o iznosima na teret sredstava državnog proračuna. Dakle, postoji mogućnost da na ove iznose rektori i prorektori od svojih sveučilišta dobiju još i dodatke. Isplaćuju li se oni i o kakvim se iznosima radi, nismo uspjeli doznati.

Država je prošle godine na plaće u zagrebačkom rektoratu, pazite sad, potrošila 33 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap