Pretraga

Sve o dual karijeri: Kako se profesionalno baviti sportom i istovremeno studirati?

A- A+

Profesionalni sportaši uz mnoge treninge, putovanja i natjecanja često razmišljaju o svom obrazovanju. Mnogi od njih zato sport stavljaju na prvo mjesto. No, je li moguće uz profesionalni sportski život voditi i onaj studentski? Razgovarali smo s profesorom Lukom Leškom sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koji naglašava kako je obrazovanje za sportaše jednako važno kao i za sve koji se ne bave sportom.

Studentima profesionalnim sportašima potreban je fleksibilan studij | foto: ZŠEM

Odabir profesionalne sportske karijere događa se u vrlo mladoj dobi, tijekom srednje škole, ako ne i ranije. Mnogim sportašima je uspješna karijera glavni fokus pa stoga i svoje obrazovanje stavljaju po strani. Ipak, karijera profesionalnog sportaša ne traje dugo, a često po njezinom završetku se brojni sportaši pronalaze u drugim različitim sektorima.

– Obrazovanje za profesionalne sportaše jednako je važno kao i za one koji se ne bave sportom. Bilo iz razloga ranog prekida sportske karijere odnosno same kvalitete života nakon dugotrajnije sportske karijere. Veoma mali udio sportaša osigura egzistenciju temeljem sportskih postignuća, a i takvima je potrebno obrazovanje kako bi kapitalom uspješno upravljali. Svi ostali moraju se snaći na tržištu rada, u sportskoj ili drugoj djelatnosti, govori nam profesor Leško.

Bitna je fleksibilnost

Studenti profesionalni sportaši od svojeg studija traže jednu bitnu stvari – fleksibilnost. Idealni faks za profesionalnog sportaša je onaj koji ga podržava u ostvarenju ciljeva, dok mu istovremeno omogućava kvalitetno studiranje. Takav faks nudi studij prilagođen složenim sportskim obavezama koji uključuje treninge, pripreme u inozemstvu, natjecanja, vrijeme za oporavak, ali i vrijeme za kvalitetan stan.

– U razvijenijim državama, sportaši su na cijeni kao poželjni djelatnici, organizirani, disciplinirani, posvećeni, otporniji na stres, spremni rješavati probleme, a prepreke shvaćaju kao prirodan put do ostvarenja ciljeva. Pritom je kvalitetno obrazovanje glavni preduvjet ostvarenja druge uspješne karijere, radne karijere, koja obuhvaća znatno dulji period od profesionalne sportske karijere, objašnjava Leško.

ZŠEM nudi kvalitetan studijski program prilagođen mnogim sportskim obavezama upravo za aktivne i profesionalne sportaše. Studij je organizacijski prilagođen sportašima koji zbog profesionalnih treninga ne mogu redovno pohađati predavanja. U radu se sustavno koristi e-learning platforma koja pruža odlične preduvjete za kvalitetno obrazovanje te se tako mogu nadoknaditi mogući izostanci s nastave.

Sklopljen ugovor s Hrvatskim olimpijskim odborom

Na ZŠEM-u, poznatom po praćenju svjetskih trendova i postavljanju standarda u visokom obrazovanju u Hrvatskoj, osluškuju potrebe i svojih studenata koji su aktivni sportaši, te su nedavno otišli i korak dalje.  S Hrvatskih olimpijskim odborom sklopili su ugovor o suradnji u polju dual karijere vrhunskih sportaša i uključivanju u zajedničke projekte u području sporta.

ZŠEM omogućuje dual karijeru prilagođenu sportskim obvezama, sinergijom tradicionalnih i modernih oblika poučavanja, a u svrhu podrške u ostvarenju sportskih i akademskih postignuća. Uz brojne studente reprezentativce u velikom broju sportova, sudionike Olimpijskih igara, Univerzijada, Svjetskih i Europskih prvenstava, ZŠEM ima i uspješnu studentsku sportsku udrugu.

Visokokvalitetni MBA programi pružit će važna znanja aktualnim i bivšim sportašima odnosno sportskim djelatnicima, u polju upravljanja sportskim organizacijama, savezima i klubovima.

Dual karijera i za sportaše iz inozemstva

ZŠEM je razvio i program dual karijere za sportaše iz inozemstva, s podrškom u pronalasku sportskog kluba i registraciji te mentorskim radom sa sportašima, posebice u usklađivanju sportskih obveza i nastave na fakultetu. Izvodi se i predmet “Sport Management” na engleskome jeziku koji uključuje i izvannastavne sadržaje, a kojega pohađaju studenti s pet kontinenata. Nastavni program prilagođen je svim studentima, bez obzira na specifičnosti sustava sporta u državama iz kojih dolaze.

Stečeno je i iskustvo u aplikaciji i provedbi EU projekata u poljima “dual careers of athletes” i “good governance in sport”, a profesori kontinuirano publiciraju znanstvene članke i knjige u području menadžmenta u sportu.

Sve o dual karijeri: Kako se profesionalno baviti sportom i istovremeno studirati?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap