Pretraga

Samo dva hrvatska sveučilišta otvoreno pozvala svoje zaposlenike na štrajk

A- A+

Već deseti dan traje štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a od četvrtka se on širi i na fakultete. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) od Vlade traži povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima. Zahtijevaju promjenu koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje za 6,11% te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Tek su dva od osam hrvatskih sveučilišta putem svojih web stranica otvoreno pozvala zaposlenike da se pridruže štrajku.

foto: Unsplash | obrada: srednja.hr

Ovoga četvrtka, osim u školama triju županija, štrajkat će se i na sveučilištima, veleučilištima, visokim školama, fakultetima, institutima i u NSK, najavio je danas glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO), Vilim Ribić.

Štrajk je rezultat propalog mirenja između Vlade koja nudi povišicu osnovice plaće za 6,12% svim zaposlenicima javnih službi i visokoškolskog sindikata koji traži korekciju koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. U to ne spadaju izvanredni i redoviti profesori, ali njih je sindikat pozvao na solidarizaciju s ostalim zaposlenicima.

Dva sveučilišta otvoreno pozvala na štrajk

No, samo su dva hrvatska sveučilišta putem svojih web stranica otvoreno pozvala zaposlenike da se odazovu na štrajk – Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Izdvojeni članak

Kreće štrajk na fakultetima: Pogledajte što sindikalisti poručuju studentima

– U štrajk se pozivaju svi zaposlenici jer u ovom štrajku Sindikat postavlja zahtjeve koji se odnose prvenstveno na nenastavno osoblje u cijelom sustavu. Sindikat traži ono isto što traže i sindikati prosvjete za svoje nenastavno osoblje, dakle rast plaća, odnosno koeficijenata za 6,11 posto. Traži i korekcije za predavače na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama te za umjetničke suradnike. Sve ostale, znanstveno-nastavno, nastavno i znanstveno osoblje poziva se u ovoj fazi u štrajk radi solidarnosti. Dizanje osnovice za 6,12 % kolika je ponuda Vlade nije ispunjenje ni prosvjetarskih, niti zahtjeva NSZ-a. I jedni i drugi traže izravnanje među koeficijentima unutar svih javnih službi. Iako rast osnovice diže plaće svima, on ne uklanja nejednakosti među koeficijentima za poslove iste složenosti, stoji u obavijesti Sveučilišta u Rijeci koje je citiralo Igora Radeku, predsjednika Velikog vijeća NSZVO-a.

Na sličnom je tragu i obavijest na stranicama pulskog Sveučilišta.

– U ovoj fazi Sindikat postavlja zahtjeve koji se odnose prvenstveno na nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. Štrajk će trajati jedan dan, s time da se može ponavljati svaki tjedan po jedan dan, o čemu ćemo vas pravodobno informirati. Povodom štrajka održat će se sastanak svih članova s početkom u 9 sati u Vijećnici zgrade u Ronjgovoj 1. Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, a poziva se svo znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku, stoji na stranicama Sveučilišta u Puli.

Štrajk na fakultetima bit će jednodnevni

Podsjetimo, danas je najavljeno kako će štrajk biti jednodnevni i svaki će se tjedan odrediti jedan dan u kojem će se štrajk održavati. Sljedeći tjedan to će najvjerojatnije biti srijeda, 30. listopada, kazao je na konferenciji za medije Vilim Ribić. Izvanredna profesorica na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i predsjednica Zagrebačkog regionalnog vijeća sindikata, Vesnica Garešić, rekla je da će na njenom fakultetu većina ljudi podržati štrajk.

– Studenti se sa svakim nastavnikom dogovore hoće li doći, hoće li biti predavanja ili ne, rekla je na pitanje novinarke trebaju li sutra studenti dolaziti na predavanja.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Kreće štrajk na fakultetima: Pogledajte što sindikalisti poručuju studentima
Premijerov savjetnik Fuchs komentirao zahtjev štrajkaša i dao ‘packu’ ministrici Divjak

Poznato u koje će tri županije nastavnici štrajkati u četvrtak

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Poznato tko bi trebao provoditi analizu koja će utvrditi plaće u školama

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Share via
Copy link
Powered by Social Snap