Pretraga

Dva sveučilišta donijela odluke o prelasku na online nastavu, iznimka su vježbe i praktična nastava

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je donio odluku u kojoj se navodi kako je na visokim učilištima nužno prvenstveno nastavu održavati na daljinu. Sveučilišta u Dubrovniku i Rijeci donijela su odluke o prelasku na nastavu na daljinu od 1. prosinca.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Uz iznimku praktične nastave i vježbi, na sveučilištima u Rijeci i Dubrovniku donijela su odluku o prelasku nastave na daljinu. Takvu je nastavu nužnom ocijenio Hrvatski zavod za javno zdravstvo još u petak, o čemu je i donesena službena odluka.

Odluke na snagu stupaju u utorak

Na Sveučilištu u Rijeci nastava se do sada odvijala prema hibridnom modelu, a rektorica Snježana Prijić Samaržija donijela je dopunu prošlih preporuka. Prema toj dopuni od 1. prosinca na riječkom Sveučilištu nastava se organizira na daljinu.

– Izvedbu nastave potrebno je organizirati u formi učenja na daljinu uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave kod koje bi nastava na daljinu u velikoj mjeri narušila ishode obrazovanja. Prilikom izvedbe nastave u učionicama (on-site), potrebno je osigurati poštivanje svih propisanih epidemiološkim mjera kako bi se zaštitilo zdravlje studenata i nastavnika te preveniralo širenje zaraze, stoji u novoj odluci.

Sa Sveučilišta u Rijeci ističu i da redovito prate preporuke i upute MZO-a i HZJZ-a, kao i Stožera civilne zaštite PGŽ te će navedene preporuke nastojati pravovremeno i kontinuirano prilagođavati epidemiološkim mjerama.

Izdvojeni članak
koronaškola

HZJZ izdao nove preporuke za nastavu na faksevima: ‘Nužno ju je izvoditi na daljinu’

Studenti u Dubrovniku online do 15. siječnja

Sličnu odluku koja se također primjenjuje od utorka donijelo je Sveučilište u Dubrovniku.

Sveučilište u Dubrovniku od utorka, 1. prosinca 2020., prelazi na online način izvođenja nastave predavanja i seminara preko videokonferencijskih alata. Ovaj oblik nastave primjenjivat će se do novih preporuka, a najmanje do 15. siječnja 2021. godine. U prostorima Sveučilišta može se nastaviti izvođenje studentskih vježbi, praktična i laboratorijska nastava, a terenska nastava može se održati uživo na ranije predviđenim lokacijama. U izvođenju nastave uživo obvezna je primjena protuepidemijskih preporuka i razmak od najmanje dva metra između svih prisutnih u prostoriji uz redovito prozračivanje prostora, stoji u odluci dubrovačkog Sveučilišta.

Ondje su nastavnici obvezni postaviti obavijest u kojoj stoji poveznica na mjesto gdje studenti mogu pratiti nastavu. Kolokviji se mogu održavati u učionicama ili na daljinu, ističu sa Sveučilišta u Dubrovniku, a studenti su za komunikaciju obvezni koristiti službene @stud.unidu.hr mail adrese.

– Kontakte tajništva sastavnica sa studentima potrebno je u što većoj mjeri provoditi online. Ukoliko je dolazak studenta u tajništvo odjela nužan, u isto vrijeme u prostorima tajništva može boraviti samo jedan student. Ulazak u objekte Sveučilišta dozvoljen je samo zaposlenicima, vanjskim suradnicima i studentima, stoji u novoj odluci dubrovačkog rektora Nikše Buruma.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap