Pretraga

U dvorištu zagrebačkog fakulteta osvanuo neobičan poklon za 100. rođendan, a ima i zanimljivu simboliku

Ove akademske godine Učiteljski fakultet u Zagrebu slavi stoti rođendan, a u dvorištu tog fakulteta osvanuo je neobičan poklon. Točnije, stotinu njih. Za rođendan je fakultet dobio stotinu stabala koja su zasađena na prostoru ispred glavne zgrade fakulteta.

Sadnja stabala za 100. rođendan Učiteljskog fakulteta| foto: ufzg.unizg.hr

Akcija sadnje ‘Sto stabala za sto godina Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu’ završena je ovih dana, a kako poručuju s fakulteta ona simbolizira ‘stogodišnje ulaganje najviših vrijednosti u obrazovanje učitelja i odgojitelja te nadu u rast tih vrijednosti u budućnosti’. Sponzor akcije bile su Hrvatske šume.

– Stotine korisnika zgrade u Savskoj 77 – studenata Učiteljskog fakulteta, učenika XI. gimnazije, učenika osnovne škole Davorina Trstenjaka, njihovih nastavnika, administrativno-tehničkog osoblja, posjetitelja i susjeda, uživat će u oplemenjenom krajoliku, provoditi nastavu u prirodi, učiti metodiku prirodoslovlja ili samo boraviti u novozasađenoj park-šumi u srcu grada Zagreba. Vrijedni djelatnici Zagrebačkog holdinga – Podružnica Zrinjevac zasadili su stabla u skladu s planom sadnje. Livada ispred zgrade Fakulteta postala je pravi mali rasadnik najraznovrsnijih sorti drveća prilagođenoga gradskim uvjetima, priopćili su s Učiteljskog fakulteta.

Prvo stablo je posađeno još u studenom.

– Ponosni na tradiciju Fakulteta koja seže od 1919. godine kada je započela visokoškolska izobrazba na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 15. studenoga 1919., danas se dičimo postignućima Fakulteta koji broji gotovo 200 zaposlenika i više od 2.700 studenata rekao je prilikom sadnje prvog stabla dekan Fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić. Obraćajući se okupljenima, parafrazirao je jednu američku učiteljicu, spisateljicu, pjesnikinju, Lucy Larcom koja je u 19. stoljeću konstatirala da sadnjom stabla sadimo nadu i da upravo zasađeno stablo treba biti simbol boljeg sutra za naše studente i buduće generacije. Kroz tu prizmu promatramo oplemenjeni krajolik Fakulteta, Vrbika, Trnja – i samog središta grada, priopćeno je s Učiteljskog fakulteta.