Pretraga

EASA: Europski studenti arhitekture revitalizirat će napuštene dijelove Rijeke

A- A+

Za domaćina velikog okupljanja studenata arhitekture Rijeka je odabrana u Madridu početkom listopada. Studentska mreža EASA (European Architecture Students Assembly) stvorit će privremenu zajednicu kroz koju će prenamijeniti i oživiti zaboravljene gradske prostore. Od lokalne zajednice dobit će privremeni smještaj, a studenti arhitekture će im se odužiti trajnom promjenom.

organizatori s lijeva na desno: Filip Pračić, Tijana Škrivanek, Enia Kukoč, Bruno Lang Kosić, Alma Antončić, Dora Gorenak|foro: RE:EASA

Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kolegama iz Europe će preispitati, prenamijeniti i reciklirati napuštene zgrade i prostore u gradu s najvećom lukom u Hrvatskoj.

U suradnji s lokalnom zajednicom napravit će reviziju kroz koju će ispitati kako funkcionira grad, kako koristi svoj prostor te koliko se Rijeka uspijeva prilagoditi potrebama i željama svojih žitelja.

Izdvojeni članak

EASA – Susreti studenata arhitekture idealna su prilika za nova poznanstva i kontakte

‘Rijeka se savršeno uklapa u koncept RE:EASA-e’

– Rijeka se savršeno uklapa u koncept RE:EASA-e. To je grad s ogromnim problemima neiskorištene industrijske baštine i protraćenih resursa. Uz to, Rijeka je grad zanimljivih opreka, i povijesnih i kulturnih – grad svojedobno raspet između Mađarske i Hrvatske, pa Hrvatske i Italije, grad baroka i punka, grad industrije i turizma, šarenih grafita i bijele moderne. Sve te osobine čine Rijeku idealnom pozornicom za eksperiment kao što je RE:EASA, rekli su nam zagrebački studenti koji su razradili, predstavili i dobili organizaciju EASA-e za ljeto 2018. godine.

U godinu i pol moraju odrediti koje dijelove grada će revitalizirati. Te će probleme predstaviti i svojim kolegama iz Europe, dok će se oni u godini prije susreta prijavljivati s vlastitim programima za radionice na odabranim lokacijama.

EASA za svog trajanja nastoji formirati privremenu zajednicu studenata koji zajedno djeluju i ostavljaju trag na nekoj lokaciji.

Izdvojeni članak

Studenti Arhitekture osmislili preuređenje Zagreba za Univerzijadu 2016.


Mreža studenata već 35 godina preuređuje gradove diljem Europe

European Architecture Student Assembly (EASA) mreža je koju su osnovala dva britanska studenta 1981. godine kako bi što kvalitetnije povezali kolege i omogućili razmjenu ideja, želja i projekata. EASA svako ljeto u drugoj Europskoj zemlji organizira dvotjedno okupljanje s oko 500 studenata koji organiziraju teoretske i praktične radionice, te kulturne i arhitektonske intervencije. Studenti iz Europe u Hrvatskoj su gostovali već 2002. godine. Prije 14 godina intervenirali su u prostor otoka Visa.

Moraju pronaći lokacije, privući prijave kolega te prikupiti sredstva za realizaciju

Osim što do 2018. moraju pronaći problematične prostore, napuštene zgrade i potaknuti studente da im ponude kvalitetna rješenja, u tom periodu važno im je osigurati i sredstva za realizaciju ovog kreativnog projekta koji će prenamijeniti namjenu i vizuru najveće urbane sredine Kvarnera.

– EASA je neformalna organizacija i kao takva nema neki centralni račun. Svaka država koja organizira otvara svoj račun i počinje od nule. Skupljaju se novci od svih – ministarstva, privatne i državne firme. Probat ćemo i s europskim fondovima. Cifre se razlikuju ovisno o zemlji u kojoj se okupljamo, objasnili su nam zagrebački studenti da kroz iduće mjesece moraju pronaći sponzore koji će financirati njihovo promišljanje, reviziju, recikliranje i revitalizaciju Rijeke.

Studenti žele građanima ostaviti trajne i uporabljive arhitektonsko-urbanističke intervencije. To planiraju ostvariti stalnom suradnjom s lokalnom zajednicom, kroz sve faze razvoja konačnog programa.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Kad studenti arhitekture preuređuju stan

Studentske intervencije razradit će u dogovoru s građanima

U idućih će godinu dana detaljno istražiti koje bi se potrebe stanovnika Rijeke mogle zadovoljiti intervencijama njihovih radionica i koje bi se zone grada tako mogle obnoviti.

– EASA za svog trajanja nastoji formirati privremenu zajednicu studenata koji zajedno djeluju i ostavljaju trag na nekoj lokaciji. Ona stvara svoju radio stanicu, svoje kino, svoj kafić i klub – u nekoliko prilika čak i frizerski salon i masažni studio. No ona i dalje ovisi o infrastrukturi lokalne zajednice. U tom vidu, nužan je suživot lokalne zajednice i studenata. Lokalna zajednica pruža lokaciju, smještaj i prehranu, dok zajednica EASA-e putem svojih intervencija nastoji zauzvrat dati lokalnoj zajednici nešto što će opstati nakon što EASA nestane. Održivost je u tom aspektu figurativna i odnosi se na odnos uloženog i dobivenog: lokalna zajednica daje privremeni smještaj, EASA vraća trajnu promjenu.

Program radionica bit će širokog raspona. Uz manje umjetničke intervencije, obnove i postavljanja nove urbane opreme (klupa, elemenata dječjih igrališta ili autobusnih stanica), planiraju i veće zahvate, poput izgradnje paviljona ili obnove napuštenih zgrada.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Studenti Arhitekture pokazali svoje ideje uređenja prostora oko zgrade fakulteta

Hrvatski studenti pobijedili u snažnoj konkurenciji

– Bitno je ostaviti kreativnu slobodu sudionicima iz cijele Europe, koji će se u godini prije susreta prijavljivati s vlastitim konkretnim programima za radionice na svakoj od odabranih lokacija. Na kraju će oni kroz proces suradnje i suradnje s građanima osmisliti konačni oblik pojedine intervencije te je u cijelosti realizirati tijekom trajanja skupa. Zbog takvog je procesa konačni rezultat fleksibilan, ali mu je krajnji cilj obogatiti životni prostor građana Rijeke, te u dogovoru s gradom postati trajnim dobrom, ističu studenti kako veliku većinu intervencije planiraju ostaviti na trajno korištenje građanima i tako ostaviti vječni i pozitivni trag RE:EASA-e u riječkoj zajednici.

Hrvatski studenti domaćinstvo su ostvarili u konkurenciji timova iz Francuske, Italije, Austrije te međunarodne ekipe iz Belgije i Nizozemske.

– Iako su ostali timovi bili žustra konkurencija i imali odlične zamisli, mislimo da se naš istaknuo zbog snažnog teorijskog aspekta koji ne samo da je jasan i razumljiv, nego i aktualan: pronalazak nove vrijednosne dimenzije iz odbačenog i protraćenog, što se i iščitavalo iz našeg slogana u vidu prefiksa RE-, koji se odnosi na ponovo sagledavanje i ponovo iskorištavanje nečeg što smo odbacili, bilo smeća, prostora, ili misli. REcycle, REuse, REthink, objasnili su nam studenti arhitekture.

Ističu kako je taj snažan teorijski dio bio potkrijepljen vrlo specifičnim praktičnim aspektima i načinom provedbe, u vidu načina i kanala surađivanja s lokalnom zajednicom, načinom i tipom materijala koje će koristiti, odnosno reciklirati, i odabirom lokacija koje već predstavljaju napuštene i protraćene prostore kojima treba reintegracija.

U organizaciji RE:EASA-e sudjeluju studenti sa slike, Filip Pračić, Tijana Škrivanek, Enia Kukoč, Bruno Lang Kosić, Alma Antončić i Dora Gorenak, ali i Matej Antolković te Vana Pavić, koji se nisu našli u kadru fotoaparata.

foto: RE:EASA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap