Pretraga

EFZG prednjači u mobilnosti studenata: Otkrili nam u čemu je tajna

A- A+

Broj studenata Ekonomskog fakulteta koji dolaze na mobilnost sve je veći svake akademske godine. Broj odlaznih studenata, otkako postoji Erasmus, i više se nego udeseterostručio. S Ekonomije pojašnjavaju da je to zato što su domaćim studentima omogućili dodatan ispitni rok, dok strane privlače studijima na engleskom jeziku. No, to su samo neke od stvari kojima rade na popularizaciji mobilnost.

ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Zagrebu | foto: EFZG

– Smatram da je tema međunarodne mobilnosti zaista nešto što treba studentima, sadašnjim i budućim, stalno naglašavati, jer im prema našim neposrednim saznanjima, ali i istraživanjima koje je provodila EK, naprosto to iskustvo nosi niz benefita u karijeri, ali i u privatnom životu, kaže Suzana Karabaić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prema podacima o ERASMUS+ programu mobilnosti na zagrebačkom sveučilištu, svaki četvrti inozemni student koji dolazi na Sveučilište u Zagrebu, dođe baš na Ekonomski fakultet. Upravo o tome po čemu je baš Ekonomija među svim sastavnicama privlačna studentima, ali i zašto čak 18% ukupne odlazne mobilnosti studenata Sveučilišta u Zagrebu čine studenti Ekonomskog fakulteta, razgovarali smo s voditeljicom njihova Ureda za međunarodnu suradnju.

– U ponudi imamo preko 130 kolegija na engleskome jeziku i to je sigurno jedan od glavnih razloga ovako velike dolazne mobilnosti studenata, uvjerena je Karabaić.

Studenti mogu na čak 150 fakulteta, a dosad su bili u 38 zemalja

EFZG je, dodaje, s izvođenjem kolegija na engleskom jeziku počeo još 1997. godine, tada još za domaće studente. Od akademske godine 2003./-04. počinje se izvoditi i djelomični program na engleskom jeziku, a 2008. su pokrenuli Bachelor Degree in Business, cjelokupni četverogodišnji program na engleskome jeziku. Zahvaljujući tome, strani studenti nastavu mogu slušati s domaćima, što i je originalna ideja razmjene.

Studenti su svi zajedno pa se, kaže Karabaić, time domaćim studentima omogućava tzv. internationalisation at home. Uz to, domaće studente, kada se vrate s Erasmusa, nagrađuju dodatnim ispitnim rokom. Time ih potiču da se da javljaju na natječaje za mobilnost bez straha da će, zbog činjenice da će dio studija provesti na nekom drugom sveučilištu, studij produžiti za semestar ili godinu, što je čest slučaj na nekim drugim fakultetima.

Izdvojeni članak
ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet slavi 100. rođendan: Provjerili smo što se sve događalo u povijesti najvećeg faksa u Hrvatskoj

Svake godine Ured organizira i Međunarodni sajam mobilnosti Razmijeni se! na kojem studente upoznaju s programima mobilnosti te s partnerskim institucijama na koje mogu otići na razmjenu (kojih ima čak 150-ak).

– Također, zovemo i poslodavce da objasne zašto im je važno da studenti imaju međunarodno iskustvo. Organiziramo i Kefa kafe, događanje koje ima za cilj upoznavati studente s međunarodnom razmjenom kroz iskustva kolega koje su već bile na razmjeni. Ove godine počeli smo s iskustvima po zemljama, organizirali događaje za studente koji razmišljaju o mobilnosti u nekoj od zemalja, priča voditeljica Ureda.

Došlo im 1162 studenata iz 54 zemalja

Rezultati su svakako vidljivi. Na godišnjoj razini po pitanju međunarodne razmjene imaju oko 120 odlaznih studenata te oko 250 dolaznih studenata, što su zbirni podaci za studentsku mobilnost minimalno jedan semestar, jer neki dolaze ili odlaze na dva semestra. Pokrenuli su i mrežne stranice Razmijeni se!, na kojima su objavili i infografiku koja sadrži sažetak zanimljivih podataka o mobilnosti studenata na EFZG-u u zadnjih 10 godina.

Desetogodišnja mobilnost studenata EFZG-a | izvor: Razmijeni se! / EFZG

Da interes za mobilnost na Ekonomiji raste, vidljivo je i na grafovima koje su pripremili. I dok je 2009./10. na mobilnost došlo 23 studenata, do akademske godine 2018./19. taj je broj i više nego udeseterostručio.

izvor: Razmjeni se! / EFZG

Karabaić naglašava da je ERASMUS program startao u Hrvatskoj tek 2009. godine, a on čini od 80-90% međunarodne mobilnosti na EFZG-u, ali misli da taj postotak, s velikom sigurnošću, možemo preslikati i općenito na Hrvatsku. Osim Erasmusa, mobilnost nude i kroz još nekoliko programa: CEEPUS program, UNIZG bilaterala (stipendije preko bilateralnih sporazuma UNIZG-a), EFZG BILATERALA, FREEMOVER i dr.

– Međunarodno iskustvo pridonosi većoj samostalnosti i samopouzdanju studenata, razvoju socijalnih vještina, kulturnoj obogaćenosti, poznavanju stranih jezika i sposobnosti rada te snalaženja u višekulturnim sredinama. Iskustvo međunarodne razmjene, prema riječima eminentnih poslodavaca, često je i prednost pri zapošljavanju, zaključuje Karabaić.