Pretraga

Ekipa CNN-a došla u Hrvatsku zbog studenta VERN’a – izumitelja prvog električnog automobila

A- A+

Reporteri CNN-a doputovali su u Hrvatsku, točnije u Svetu Nedjelju, kako bi snimili prilog o studentu VERN’a i izumitelju prvog električnog automobila Mati Rimcu. Ovaj 25-godišnjak najnagrađivaniji je mladi hrvatski inovator, a uzor mu je nitko drugi doli Nikola Tesla. 

Foto: privatna arhiva

Naš najnagrađivaniji mladi inovator Mate Rimac, o kojemu smo već pisali, svojim je električnim automobilom Concept One privukao pažnju američkih medija. Ekipa CNN-a doputovala je u Svetu Nedjelju kako bi snimila prilog o 25-godišnjem genijalcu koji studira na zagrebačkom VERN’u.

Izdvojeni članak

Tvorac prvog hrvatskog električnog automobila: ‘Upisao sam VERN da mogu više vremena provoditi u garaži’

Rimac je u prilogu za američki CNN otkrio kako je uopće došao na ideju da napravi prvi električni automobil, koliko ih je do sada proizveo te na čemu trenutno radi. Inovativni 25-godišnjak kojemu je uzor Nikola Tesla, već u dobi od 17 godina pokazao je naznake budućeg genijalca kada je za svoj maturalni rad izradio i patentirao iGlove – rukavice koje su zamjena za miš i tipkovnicu.

Concept One automobilu koji doseže cijenu 5,5 milijuna prethodila je Rimčeva ljubav prema utrkama i takozvana Kockica – BMW E30 323i kojoj je za vrijeme jedne utrke eksplodirao motor. Zatim je Rimac u garaži roditeljske kuće u Samoboru svoj prvi kupljeni automobil preuredio u električnu trkalicu.

Student VERN’a vlasnik je tvrtke Rimac Automobili koja zapošljava 20-ak radnika, a koncept za Concept One koji je bio predstavljen na najvećem sajmu automobila u Frankfurtu izradio je 2010. godine. Nakon automobila, 25-godišnji Rimac bacio se na posao pa izradio električni bicikl Greyp Bikes kojeg je u rujnu predstavio u Londonu.

Pogledajte kako izgleda CNN-ov prilog o našem mladom inovatoru.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap