Pretraga

Ekonomski fakultet ove godine ne upisuje studente u Koprivnici


Brucoši koji su htjeli ove godine studirati Poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali u podružnici u Koprivnici, to više neće moći. Naime, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta im je uskratilo dopusnicu za izvođenje studijskog programa izvan sjedišta učilišta, odnosno Zagreba. Tim je kvota smanjena za dvjesto ljudi i to samo za Koprivnicu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ovih dana je na svojim web stranicama objavio informacije o upisima u prvu godinu studija. Tako su ustrojene rang lista za smjerove ‘Računovodstvo i financije’, ‘Trgovinsko poslovanje’, ‘Ekonomija’, ‘Poslovna ekonomija’, te ‘Ekonomika poduzetništva’.

Prošle godine 200 studenata na tom smjeru

Neki od navedenih smjerova mogu se upisati i na engleskom jeziku, a EFZG ima suradnju i s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, pa je i tamo moguće pohađati određene smjerove.

Svejedno, ove godine upisne kvote su smanjene i brucoši koji su htjeli upisati ‘Poslovnu ekonomiju’ u Koprivnici, to više neće moći. Prošle godine taj smjer izabralo je 200 studenata i to 120 redovnih, te 80 izvanrednih.

Nema brucoša u Koprivnici

Tekuće akademske godine fakultet je izgubio taj broj studenata upravo zbog odluke MZOS-a iz 2. travnja 2012. godine. Taj dan izdano je Rješenje o uskraćivanju dopusnice za izvođenje studijskih programa izvan sjedišta visokog učilišta. Zbog tog rješenja EFZG u Koprivnici više ne može upisati nijednu osobu.

– Osim ovih dvjesto ljudi, MZOS je smanjio kvotu i za oko stotinu mjesta u Zagrebu, stoga je sveukupno kvota smanjena za tristotinjak novih studenata, kazali su nam na Ekonomskom fakultetu.

Saznajemo da podružnica ovog fakulteta u Koprivnici ne prestaje raditi jer drugih studenata i dalje ima, no mladih akademskih snaga zasada više neće biti.