Pretraga

[Ekskluzivno] Ugovor o besplatnom studiranju ističe ove godine, a ministar Mornar otkriva kako će se dalje financirati školovanje naših studenata

A- A+

Ove akademske godine istječe trogodišnja Odluka o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima u RH. Stoga se mnogi pitaju hoće li i od sljedeće akademske godine redoviti studenti imati pravo na besplatno školovanje. Ministar Vedran Mornar nam je otkrio kako će se financirati studenti od akademske godine 2015./2016.

Foto: Srednja.hr / Andrea Barać

Odluka o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima u RH koju je u kolovozu 2012. donijela Vlada, ove će akademske  godine okončati. Stoga je nepoznato na koji će se način financirati studenti od akademske godine 2015./2016.

Izdvojeni članak

Mornar: O kontroverznim odlukama u obrazovanju tražit će konzultacije sa Crkvom

MZOS će opet omogućiti besplatno školovanje redovitim studentima

Mnogi se pribojavaju kako će se, zbog besparice koja vlada u našoj državi, nakon isteka potpisanih ugovora Vlade sa sveučilištima i veleučilištima ponovno ciljati na studentske džepove. Stoga smo upitali ministra obrazovanja Vedrana Mornara na koji način planiraju urediti financiranje redovitih studenata u narednih nekoliko godina.

– Vjerojatno ćemo s financiranjem nastaviti kao i do sada. O tome trebamo razgovarati jer se radi o značajnim financijskim sredstvima  i to besplatno školovanje studenata državu košta onoliko koliko nas koštaju plaće svih znanstvenih novaka, čak i više. U ovoj besparici naravno da su rezovi na socijalnim davanjima nekako nepopularni i da će se te mjere zadnje potegnuti. No jednoga dana će možda doći čas kad će se investirati u razvoj, a ne u socijalu, odgovorio nam je ministar Mornar.

Izdvojeni članak

Zbog novonastalih okolnosti u NCVVO-u ministar Mornar zabrinut za provođenje iduće državne mature

‘Mislim da se i bez novca neke stvari daju napraviti’

Vedran Mornar je na funkciji ministra znanosti, obrazovanja i sporta oko četiri mjeseca i ne krije svoje nezadovoljstvo oko novog državnog proračuna, to jest odluke ministra financija Borisa Lalovca da sreže MZOS-u budžet za preko 200 milijuna kuna. Pritom je Mornar izjavio da je za posao koji trenutno obavlja potreban stečajni upravitelj, a ne ministar. Zanimalo nas je bi li danas, kada je upoznat sa cijelom situacijom i višemilijunskim rezom, odbio funkciju koju trenutno obnaša.

– Vjerojatno ne bih ni u ovoj situaciji odbio funkciju ministra jer imam želju pomoći i nešto napraviti. Činjenica je da sam očekivao više novca te sam očekivao da će se na obrazovanju zadnjem štedjeti. No opet je u apsolutnom iznosu ispalo da je praktički MZOS gotovo najveći gubitnik u ovom proračunu, što mislim da nije dobro. Ali vjerojatno bih opet preuzeo tu funkciju jer mislim da se i bez novaca neke stvari daju napraviti, tvrdi čelnik MZOS-a.