Pretraga

Erasmus nije bankrotirao: za hrvatske studente sredstva osigurana

A- A+

cafebabel.co.uk

Izdvojeni članak

Studirati vani: Skopje i Bratislava mali gradovi za veliko životno iskustvo

U sveučilišnim kuloarima ovih dana odjeknula je vijest za sve studente željne studiranja u inozemstvu. Zbog krize u eurozoni, programu studentske razmjene Erasmus nedostaje financijskih sredstava. Tvrde da za trenutni semestar novca ima, no studenti idućeg semestra morat će pričekati novac. Svejedno, ovi rezovi ne vrijede za Hrvatsku, jer još nije punopravna članica Europske unije.

Preko Erasmus programa koji potiče mobilnost i međunarodnu suradnju svake godine stotine hrvatskih studenata odlazi na razna sveučilišta diljem Europe. Stipendija od 400 eura koju primaju mnogo im znači, a vijest da će Erasmus biti ukinut snažno je odjeknula društvenim mrežama.

Hrvatska koja još nije članica Europske unije ne mora se brinuti oko takvog scenarija, jer naši studenti sredstva dobivaju iz osiguranih proračuna.

– Iako je istina da je trenutno manjak sredstava u proračunu EU, proračunski rezovi ne utječu na Hrvatsku i druge zemlje koje nisu u Europsku uniji, jer se financiraju iz zasebnih proračuna koji se neće dirati, potvrdili su nam iz Erasmus Student Networka Zagreb.

Sve više idemo van

Prema podacima UNESCO-a u inozemstvu je u 2009. godini studirao 6861 hrvatski student. Najviše ih je otišlo u Austriju, Italiju, Njemačku, Sloveniju i SAD. Broj se svake godine povećava

Odluka o sredstvima ne smije ugroziti vjerodostojnost Erasmusa

Provjerena činjenica je da eurozonu trese kriza, no Europska komisija radi s proračunskim tijelima kako bi se što brže osigurala dodatna sredstva za ovaj program studentske mobilnosti.

Volonterska udruga Erasmus Student Network Zagreb vjeruje da će odluka o financijskim sredstvima programa biti donesena racionalno.

– Nesigurnost stvorena zbog nedostatka suglasnosti može izazvati posljedice za vjerodostojnost Erasmus programa, kazala nam je Iva Zovko iz ESN Zagreb.

Zagreb domaćin međunarodne konferencije o Erasmusu

Udruga Erasmus Student Network u Zagrebu u sklopu je najveće studentske organizacije u Europi koja potiče mobilnost već više od dvadeset godina. Na europskoj razini Erasmus okuplja oko devet tisuća aktivnih članova, a radi se sa tristo tisuća studenata svake godine.

Zbog toga je velik događaj ovih nekoliko dana traje u Zagrebu još još više dobio na važnosti. Hrvatska je do 8. listopada domaćin međunarodne konferencije ‘Vijeća nacionalnih predstavnika’ Erasmusa.
Pedesetak delegata iz europskih zemalja uz formalni program razgledava Zagreb, ali i turističke i kulturne mogućnosti koje naša država nudi.

Tako će se vjerojatno i ostvariti jedan od ciljeva ESN Zagreba, a to je stavljanje Zagreba kao središnje destinacije jugoistočne Europe za studentsku razmjenu.

Copy link
Powered by Social Snap