Pretraga

Evo čega bi se mladi najlakše odrekli zbog boljih ocjena

A- A+

Borba s ispitima na fakultetu i u školi često dovodi mlade u situaciju da se moraju određenih užitaka odreći, žele li ispuniti akademske i školske obveze. Prema istraživanju koje je proveo EduCentar na gotovo 300 ispitanika, hrvatska bi se mladež najlakše odrekla gledanja televizije u svrhu prolaska ispita ili dobivanja dobre ocjene. Njih 30 posto je tako odgovorilo, a zanimljivo da je četvrtina sudionika istraživanja, spremno se odreći izlazaka zbog spomenute svrhe. U tekstu donosimo i ostale hedonizme, koje su mladi spremni napustiti, radi ‘viših ciljeva’.

Ispitni rokovi su završili na većini hrvatskih fakulteta, ali u srednjim školama tek slijedi prava bitka za ocjene. Portal EduCentar napravio je istraživanje, na gotovo 300 ispitanika o tome čega su se hrvatski školarci i studenti spremni odreći, kako bi uspješno riješili ispite i kontrolne zadaće. Najvećem broj njih, čak trećina, pristao bi na manje gledanje televizije zbog ‘viših ciljeva’.

Izdvojeni članak

Evo kako učiniti učenje što bezbolnijim

Iznenađuju podaci za izlaske i surfanje

Ako je neki podatak iznenađujući u istraživanju, svakako je to činjenica da bi se čak 25 posto ispitanih odreklo izlazaka u svrhu školskog odnosno akademskog uspjeha.

Odgovornost školaraca i studenata ogleda se i kroz podatak da iako smo debelo ušli u informatičku eru, više od petine njih (22 posto) spremno se odreći surfanja internetom zbog spomenute svrhe.

Ispitanici smatraju kako internetska bespuća često zavaraju korisnika u smislu da se zadrže na mreži, puno dulje nego su prilikom konekcije namjeravali.

– Na to odlazi ionako previše vremena, a stvarno nije nužno pogledati još jedan video s mačkama, naveo je jedan od ispitanika, dok je drugi išao i korak dalje rekavši kako je internet ‘najveći gubitak vremena’.

Izdvojeni članak

Šokantno: Što cjelonoćno učenje čini vašem tijelu

Svaki deseti ispitanik bi prekinuo ljubavnu vezu radi dobrih ocjena

Odricanje od čitanja omiljenih knjiga, ne bi teško palo studentima i školarcima. Naime ovakav ustupak bi napravilo 14 posto ispitanika, a argumenti da ionako ne čitaju redovito ili čitaju samo knjige vezane uz školu/fakultet, pojašnjava moguću varljivu okolnost da bi se relativno mali broj njih odrekao čitanja.

Ljubavi iz školske klupe, također ne uzbuđuju previše mlade Hrvate. Njih devet posto odreklo bi se ljubavnog života za uspjeh u školi ili fakultetu.

– Škola mi sada više znači, bit će vremena i za romanse, zaključio je jedan od ispitanika.

Copy link
Powered by Social Snap