Pretraga

Evo gdje hrvatski studenti odlaze najradije na razmjenu te tko nama najčešće dolazi

A- A+

Prema netom objavljenim podacima Europske komisije o studentskoj mobilnosti unutar EU-a u akademskoj godini 2012./2013., Hrvatska je treća po rastu. Tako se studirati i stažirati u stranim zemljama, u godini 2012./2013. odlučilo 1124 naših studenata, što je za 27 posto više od godine prije. S druge strane na 30. smo mjestu po broju primljenih studenata, što i nije loša brojka, uzmemo li u obzir da Hrvatska u Erasmusovim programima sudjeluje tek od 2009. U nastavku donosimo podatke o tome u koje zemlje najčešće odlaze hrvatski studenti, a koje nacije se najviše odlučuju provesti dio obrazovnog puta u Lijepoj našoj.

Grafika: Agencija za mobilnost i programe EU

Ne vidimo često podatke da je Hrvatska po nekom pozitivnom rastu u europskom vrhu pa barem ovi podaci Europske komisije donekle prkose negativnim trendovima. Naime u akademskoj godini 2012./2013. Hrvatska je treća zemlja po rastu studentske mobilnosti, dok smo po ugošćavanju stranih studenata na 30. mjestu. Treba naglasiti da je spomenuta akademska godina rekordna kada je riječ o broju studenata koji odlaze na obrazovanje ili praksu u strane zemlje. Gotovo 270 tisuća ih je to učinilo u 2012./2013.

Izdvojeni članak

Europski parlament odobrio novi Erasmus+ program vrijedan 14,7 milijardi eura

Najviše stranaca iz Poljske, Slovenije i Španjolske, a hrvatski studenti najčešće odlaze u Austriju i Italiju

Na studiranje i praksu u Hrvatsku tijekom 2012./2013., pristigao je 701 student. Najviše ih je iz Poljske, Slovenije, Španjolske, Francuske i Njemačke.

S druge pak strane hrvatski studenti najradije odlaze provesti dio obrazovanja u Austriju, Italiju i Njemačku, dok se na stručnu praksu najčešće odlučuju otići u Njemačku, Sloveniju i Španjolsku.

Od ukupnih oko 270 tisuća Erasmusovaca, četiri petine ih odlazi na studij u drugu zemlju, a 55 tisuća, odnosno petina radi stručne prakse.

Izdvojeni članak

Češki studentski par u Hrvatskoj na faksu jer su samo tu mogli studirati skupa

I u ovoj godini Hrvatska će bilježiti rast studentske mobilnosti

Prema dosadašnjim podacima Europske komisije za akademsku godinu 2013./2014. Hrvatska će ponovno zabilježiti rast studentske mobilnosti, budući da je u Erasmusove programe zakoračilo više od 1300 studenata.

Kao što smo naveli u akdaemskoj godini 2012./2013. zabilježen je rekordan interes studenata za razmjenu. No i u narednom periodu, brojke će zasigurno rasti.

– Već 27 godina Erasmus omogućuje studentima boravak u inozemstvu sa svrhom širenja njihovih obzora i poboljšanja vještina. Najnovije brojke pokazuju da je Erasmus popularniji nego ikada. Osim što pridonosi osjećaju pripadnosti europskoj obitelji, vještine koje Erasmus promiče također pomažu studentima ojačati njihovu zapošljivost i mogućnosti razvoja karijere. Naš novi program Erasmus+ omogućit će još većem broju mladih ljudi studiranje, obavljanje prakse, rad ili volontiranje u inozemstvu u sljedećih sedam godina, izjavila je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multilingvizam i sport.

Dodajmo podatak da su države s najvećim brojem mobilnih studenata, u odnosu na broj diplomanata koje proizvode, Luksemburg, Lihtenštajn, Finska, Latvija i Španjolska.

Ukupno gledano najpopularnija zemlja za ugošćavanje stranih studenata u 2012./2013. bila je Španjolska. Tamo je studij ili stručnu praksu odlučilo pohoditi 40 202 osobe.

Evo gdje hrvatski studenti odlaze najradije na razmjenu te tko nama najčešće dolazi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap