Evo koji su domovi počeli s izgradnjom, a u koje su studenti uselili u 2016.

U godini koja se bliži svome kraju između ostalog, prisjećamo se i studentskih domova koji su ove godine uselili prve studente, kao i one koji su u 2016. krenuli sa svojom izgradnjom. Kad sve zbrojimo, za zaključiti je kako je iza nas jedna gradnjom bogata godina.  

Foto: Srednja.hr, arhiva

Vukovar, Knin, Požega, Dubrovnik samo su neki od gradova u Hrvatskoj gdje je počela ili najavljena gradnja novih studentskih domova, a početak godine donio je i prva useljenja u neke novoobnovljene domove. Donosimo vam detaljan pregled svih novih, kao i studentskih domova čija je izgradnja započela ili je pak najavljena ove godine.

Useljeni prvi studenti u dom Cvjetno

Na samom početku godine, u siječnju prvi su studenti počeli sa selidbom u novoobnovljene domove na Cvjetnom. Za vrijeme prvih selidbi u dom radovi su još bili u tijeku pa su u paviljone studenti ulazili kroz požarne stube, dosta je useljivih soba u kojima namještaj još nije nije postavljen, a studenti su po dolasku morali i pomesti. 

– Svi studenti koji su ostvarili pravo na smještaj, i imaju potrebu, bit će useljeni. Imamo već po stotinjak studenata u svakom domu i nitko nije ostao na cesti. Ove neke sitnice ćemo riješiti u sljedećih par dana. Radnici SC-a pomažu studentima pri useljenju, a tu su i izvođači radova pa su i oni spremni uskočiti ako se pojavi neki tehnički problem. Svi domovi imaju uporabne dozvole. Na Savi se može useliti u prva četiri te 9. paviljon, dok su na Cvjetnom useljivi 3.,4.,5. i 6. paviljoni, kazao nam je u siječnju tadašnji sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović i dodao kako će SC studentima pomoći i sa selidbom iz privremenih soba. 

Foto: Srednja.hr, arhiva

Otvoren studentski dom u Karlovcu

Bivša vojarna Bana Josipa Jelačića u Karlovcu pretvorena je u studentski dom. Nakon dvije godine od početka radova, projekt vrijedan 21 milijun kuna završen je krajem ljeta, a već u rujnu poznata je bila i rang lista studenata koji su uselili u novi dom. U novi dom smješteno je 126 studenata koji su u dom mogli useliti od 26. rujna. Sobe su opremljene između ostaloga i frižiderom, tv-om te naravno bežičnim internetom, a svaki kat ima i čajnu kuhinju. 

Foto: Srednja.hr, arhiva

Useljeni prvi studenti u studentski dom na Trsatu

Nakon previranja oko stanarina, u rujnu je studentima svoja vrata po prvi puta otvorio i studentski dom na riječkom kampusu. Na Trsatu smjestila su se tri ovosagrađena objekta koja primaju ukupno 750 stanara, a kako je istaknuo rektor Lučin, 24 mjesta čuvaju se za gostujuće nastavnike te oko dvadesetak mjesta za studente na razmjeni. Cjelokupna vrijednost investicije iznosi oko 180 milijuna kuna dobivenih iz europskih fondova putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

-Jako je lijepo uređeno i sve lijepo izgleda. Liste su bile jednake za prijavu za ovaj dom i onaj na Podmurvicama. Dom ima sve što studentu treba, a u blizini je i studentski restoran tako da je sve super, kazao je tada Marko Nikolić, student Tehničkog fakulteta.

Foto: Srednja.hr, arhiva

Vukovar dobiva studentski dom sa 108 ležaja

U ovoj je godini najavljen i potpisan ugovor oko gradnje doma u Vukovaru. Ukupna vrijednost ovog projekta usmjerenog na proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente iznosi 22.911.080,83 kuna. Izgradnja doma će biti financirana iz fondova Europske unije, a gradit će se u širem središtu Vukovara. Studentski dom raspolagat će sa 108 kreveta od čega će ih 80 biti za studente u nepovoljnom položaju, dok će dvije jednokrevetne sobe biti prilagođene osobama s invaliditetom. 

Foto: Srednja.hr, arhiva

Započela gradnja studentskog doma u Virovitici

Novi studentski dom sa 108 ležajeva ove se godine počeo graditi u Virovitici. Tamošnji studenti Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici sada će uz restoran u blizini fakulteta imati i jeftin smještaj. Izgradnjom doma cijeli će kompleks bivše vojarne postati pravi studentski kampus. Gradnja novog studentskog doma sa 108 ležajeva trebala bi završiti do početka iduće akademske godine pa će studenti smještaj moći koristiti već u 2017. 

Foto: Srednja.hr, arhiva

I Požega najavila izgradnju studentskog doma

Na sjednici Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi je u studenome donešena je konačna odluka o kupnji građevinskog zemljišta na kojemu će kroz nekoliko godina biti izgrađen studentski dom. Uspješnom realizacijom projekta vrijednog oko 20 milijuna kuna, povećao bi se smještajni kapacitet studenata, a time će Požega postati atrkativnije mjesto za studiranje.

Foto: Srednja.hr, arhiva

Međimurska županija dobiva svoj prvi studentski dom

Grad Čakovec i Međimurska županija dobivaju prvi studentski dom koji će biti izgrađen kao dio projekta ‘Uključivo studiranje‘. U sklopu doma naći će se i brojni popratni sadržaji, a na taj će se način revitalizirati zgrada starog vojnog kompleksa i na taj način pretvoriti u prvi tamošnji studentski dom. Novi dom imat će ukupno 32 ležaja u 23 sobe te brojne popratne sadržaje.

– U sklopu doma bit će uređen niz popratnih sadržaja za studente: restoran, kafić, knjižnica, čitaonica, društvena prostorija, sportsko-rekreacijski prostor, skriptarnica/portirnica i praonica/sušionica. Oprema za navedene prostore bit će također kupljena sredstvima projekta. Okoliš doma uredit će se sadnjom autohtonog drveća i ukrasnog bilja, stajalo je u priopćenju Međimurskog veleučilišta.  

Foto: Srednja.hr, arhiva

Gradi se dom u Dubrovniku

Dubrovački studenti uskoro će dobiti novi studentski dom. Milijunski projekt s 30 milijuna kuna sufinancirat će i sam Grad Dubrovnik, a cjelokupni projekt najavljen je još u travnju javnosti. Gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci pa bi prvi studenti trebali biti useljeni početkom sljedeće godine. Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić kao predlagatelj Prijedloga zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku pojasnio je isti.

– Molim vas da ovu točku izglasamo u cijelosti. Govorimo o tri vremenska razdoblja. Prije 20 godina, pokazala se potreba da brojni ljudi trebaju imati smještaj u Dubrovniku. Prije 10 godina, odredilo se da će studentski dom biti na području Montovjerne, kazao je na tada sjednici gradonačelnik Vlahušić.  

Foto: Srednja.hr, arhiva

Završeni radovi na kninskom domu

Iako su radovi na milijunskom projektu ‘Studom’ u Kninu trebali biti gotovi još 2014. godine, završeni su tek u prosincu ove godine, osam godina od početka radova. Grad je za kašnjenje optužio bivšeg izvođača radova, a nakon što je potpisan ugovor s novim obećali su kako će radovi biti završeni u ožujku ove godine. Ni to se nije ostvarilo. Adaptacijom dvaju bivših vojarni nisu bile zadovoljne udruge osoba s invaliditetom, pa su se morale raditi određene preinake. Novi je dom luksuzno opremljen i spreman za studente te je krajem ovog mjeseca nakon osam godina i svečano otvoren. Projekt je financiran je sredstvima Europske unije u ukupnom iznosu od 25,4 milijuna kuna. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uloženo je u uređenje i opremanje prostora Narodne knjižnice u Kninu koju će moći koristiti svi građani.  

Foto: Srednja.hr, arhiva

Odgovori