Pretraga

Evo koliko će mjesta država sufinancirati u studentskim domovima: Bit će besplatni za jednu skupinu

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2022./2023. Subvencija u domovima i iduće će godine iznositi 200 kuna po studentu, a ona se u tom iznosu dodjeljuje i za privatni smještaj određenom broju studenata u gradovima u kojima je premalo mjesta u domovima ili ih uopće nema. I iduće godine smještaj u domovima bit će besplatan studentima čija je kuća stradala u potresu, a ostvare pravo na dom na natječaju.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Kao i prethodnih godina, subvencija Ministarstva za subvencionirano stanovanje u studentskom ili učeničkom domu te kod privatnog stanodavca i u idućoj će akademskoj godini iznositi 200 kuna.

Studenti čija je kuća neuporabljiva nakon potresa imaju pravo na besplatan smještaj

Kada je riječ o studentskim domovima, Ministarstvo će u Zagrebu subvencionirati smještaj za 6.934 učenika i još 700 u učeničkim domovima. U Osijeku se u studentskim domovima subvencionira smještaj za 1.390 studenata, u Rijeci za njih 1.250 (i 150 u učeničkim domovima), a u Splitu će subvenciju za smještaj u studentskom domu dobiti 1.173 studenta i njih još 220 smještenih u učeničkim domovima.

Pritom treba naglasiti i da je odlukom propisano da se u Šibeniku sufinancira smještaj u domu za 299 studenata. No, kako dom još nije otvoren, do njegova će se otvorenja s 200 kuna studentima sufinancirati smještaj kod privatnog stanodavca. Kako smo nedavno pisali, radovi na šibenskom domu ukupne vrijednosti preko 85 milijuna kuna još uvijek traju, a dom bi, rekli su iz Studentskog centra u Šibeniku, trebao biti otvoren ove jeseni.

Ono što treba naglasiti jest da će Ministarstvo i u idućoj godini u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim i učeničkim domovima redovitim studentima koji su ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje, a dolaze s područja pogođenog potresima. Točnije, pravo na besplatan dom imat će studenti koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i mogu dokazati da je nekretnina na adresi njihova prebivališta nakon potresa označena kategorijom N1, N2 -neuporabljivo.

Izdvojeni članak

Faks vam je produljio rokove ili ostajete raditi? SC Split objavio kako se prijaviti za ljetni smještaj u domu

U nekim gradovima studenti imaju pravo i na subvencije za privatni smještaj

U najvećim sveučilišnim gradovima nema subvencija za smještaj kod privatnog stanodavca, ali po 200 kuna mogu dobiti studenti koji studiraju u sljedećim gradovima: Slavonskom Brodu, Sisku, Karlovcu, Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima, Koprivnici i Petrinji. Ministarstvo u odluci naglašava i da Studentski centar Varaždin provodi natječaj za smještaj kod privatnih stanodavaca u Čakovcu, Koprivnici, Križevcima i Bjelovaru, dok ga Studentski centar u Sisku provodi za smještaj kod stanodavaca u Petrinji.

– Kvota za subvencionirano stanovanje kod privatnog stanodavca utvrđuje se tako da ukupna kvota za subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima i kod privatnog stanodavca iznosi 15% ukupnog broja redovitih studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta izvođenja studija na koji su upisani na temelju podataka iz Informacijskog sustava studentskih prava, stoji u Odluci MZO-a.

U dokumentu ispod možete vidjeti kvote za subvencionirano stanovanje u domovima i kod privatnih stanodavaca. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [179.56 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap