Pretraga

Evo što će biti s menzom na Filozofskom u novoj akademskoj godini

A- A+

I u novu akademsku godinu, koja počinje 13. listopada, studenti Filozofskog fakulteta prema svim izgledima ući će bez menze na visokoobrazovnoj instituciji koju pohađaju. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta su nam pojasnili da su u okviru proračunskih sredstava, imali namjeru osigurati primjerenu razinu studentske prehrane u svim gradovima gdje postoje sveučilišta i veleučilišta. Očito nije procijenjeno da treći fakultet po broju studenata u državi treba također imati restoran subvencionirane prehrane.

Filozofski fakultet u Zagrebu treći je po broju studenata u državi te ga je u akademskoj godini 2013./2014. pohađalo 5 543 redovitih studenata. No ova ogromna institucija godinama nema restoran subvencionirane prehrane, mada prostorije za to postoje. Po svemu sudeći tako će ostati i u narednoj akademskoj godini koja počinje za nešto više od mjesec dana.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Većina studenata smatra da je menza na Filozofskom nužna

U Ministarstvu procjenjuju da je razina studentskog standarda primjerena i bez menze na Filozofskom

Obzirom da su se javljale brojne studentske inicijative na Filozofskom fakultetu pa i u prošloj godini, koje su se zalagale za otvaranje restorana sa subvencioniranom prehranom unutar institucije na kojoj se školuju, provjerili smo kod nadležnih hoće li se što promijeniti u tom pogledu uoči akademske godine 2014./2015.

– Ministarstvo je u okviru osiguranih sredstava u Državnom proračunu za 2014. godinu omogućilo uvjete za primjerenu razinu studentskog standarda, a u okviru segmenta studentske prehrane i za rad većeg broja studentskih restorana u svim gradovima RH u kojima djeluju visoka učilišta.

Namjera Ministarstva je svim studentima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama osigurati uvjete za ostvarivanje prava na subvencioniranu studentsku prehranu, sukladno mogućnostima Državnog proračuna te procjeni i odlukama nadležnih tijela za studentsku prehranu o potrebama i pokazateljima vezanim uz studentsku prehranu u pojedinim mjestima, diplomatsko je objašnjenje iz MZOS-a na spomenuti upit, koje sugerira da su se novčana sredstva već rasporedila te da unutar njih nije planirano subvencioniranje restorana Filozofija.

Izdvojeni članak

MZOS koči menzu na Filozofskom jer nije sudjelovalo u izboru koncesionara, dekan odgovara da fakultet nije obvezan uključiti ga u postupak

MZOS podržava mogućnost otvaranja menze na Filozofskom

Po svemu sudeći oko 5 i pol tisuća studenata Filozofskog fakulteta i dalje će se morati hraniti u menzama na FSB-u ili FER-u, koje su u blizini ili drugdje po gradu. Problem je što i potonja dva fakulteta pohađa oko šest tisuća studenta pa kada im se još priključe ‘gosti’ s Filozofskog, nastaju nesnošljive gužve.

Tako nerijetko jedni, drugi i treći, ne uspijevaju u pauzi između predavanja stići objedovati. U nadležnom Ministarstvu ipak ostavljaju mogućnost da se otvori menza i na Filozofskom fakultetu.

– Ministarstvo podržava mogućnost da i restoran na Filozofskom fakultetu uđe u sustav subvencionirane studentske prehrane. U tijeku su aktivnosti traženja mogućeg modela funkcioniranja navedenog restorana u okvirima koje Ministarstvo može podržati, u financijskom i organizacijskom okviru.

Ministarstvo se nada kako će se dolaskom nove Uprave Filozofskog fakulteta
intenzivirati razgovori na tu temu te postići konačni dogovor o modelu funkcioniranja navedenog restorana, zaključuju iz MZOS-a.

S Filozofskog fakulteta se nisu očitovali o ovom pitanju, budući da se ovaj mjesec bira nova uprava pa će njenim formiranjem, stav biti jasniji.

Evo što će biti s menzom na Filozofskom u novoj akademskoj godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap