Pretraga

Evo zašto je Sveučilište Sjever opet odgodilo otvaranje menze: ‘Osjećam se prevareno’

A- A+

Više od pune dvije godine studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici nadaju se otvaranju menze u sklopu Kampusa u kojem slušaju predavanja, no studentski restoran, usprkos stalnim najavama o njegovom pokretanju, još nije otvorio svoja vrata. Faks je na službenim stranicama početkom lipnja objavio vijest da će ga konačno otvoriti 16. rujna. Obećanje nisu ispunili i studenti su ponovno razočarani, pa smo istražili zašto je došlo do nove odgode.

Menza u koprivničkom Kampusu (Foto: Sveučilište Sjever)

Prije tri mjeseca su sa Sjevera najavili kako će studentski restoran početi raditi tri tjedna uoči formalnog početka nastave.

– Dogovor su o tome ovih dana postigli predstavnici Sveučilišta i tvrtke KTC, koja je od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila već ranije posao organiziranja studentske prehrane. (…) Tijekom proteklih mjeseci više se puta postavljalo pitanje datuma otvaranja menze unutar Kampusa, udaljene samo pedesetak metara od nastavne zgrade. Treba, prije svega, podsjetiti na činjenicu da je Sveučilište Sjever u taj objekt, inače dan na korištenje od strane Grada Koprivnice, uložilo 3,5 milijuna kuna vlastitog novca. To je, osim toga, i jedina studentska menza u okviru hrvatskih javnih sveučilišta koju nije financirala država, stoji na stranicama fakulteta.

Međutim, par dana prije 16. rujna, datuma koji je trebao označiti kraj studentskih muka, koprivnički portal Drava.info javio je kako restoran opet neće biti otvoren na vrijeme, a kako je navedeni ponedjeljak bio jučer, jasno je da je vijest točna.

Mladi jedu s kamiondžijama, prorektor ne odgovara na upite

David Mandić, student treće godine novinarstva, nije iznenađen novim događajima.

– Osjećam se prevareno, ali nisam iznenađen. Vjerujem da bi većina kolega s faksa isto to rekla. Možda smo mrvicu zatečeni ipak jer je ovo trebalo biti stvarno konačno otvorenje. Najavljivali su ga puno dulje nego prijašnja, zgrada izgleda spremno, objavljivali su čak i slike potpuno uređene kantine i sve se činilo kao da ćemo je konačno imati. Da konačno više nećemo morati hodati skroz do industrijske zone Koprivnice i jesti u KTC-u s kamiondžijama i radnicima.

Prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša kazao je kako se za konkretnije informacije potrebno javiti KTC-u, kojemu je povjeren posao vođenja studentske prehrane u Koprivnici. Iz trgovačkog lanca su, pak, rekli kako je sve na Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iz kojeg još nisu dali potrebne dozvole.

Odgoda zbog istog problema kao i prije pet mjeseci

Stoga smo kontaktirali Ministarstvo da čujemo o kojim se dozvolama konkretno radi, odnosno gdje je zapelo s pokretanjem menze u Koprivnici, pritom saznavši da je razlog neotvaranja restorana u rujnu isti razlog zbog kojeg ju nisu mogli otvoriti ni u travnju.

– Temeljem zaprimljenog zahtjeva, Nacionalno povjerenstvo je 9. travnja 2019. godine, posjetilo poslovni prostor namijenjen pružanju usluge subvencionirane prehrane redovitih studenata pri čemu je utvrđeno da objekt nema potrebne dokaze o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta te da sanitarni čvor, kuhinja i prostor za konzumaciju hrane nisu u potpunosti namješteni i spremni za pripremu i konzumaciju obroka, zbog čega je ocijenjeno da prostor ne zadovoljava uvjete propisane Pravilnikom te nije prikladan za prehranu studenata. Prema tome, Nacionalno povjerenstvo nije bilo u mogućnosti dati pozitivno mišljenje na podneseni zahtjev te je od predlagatelja zatraženo da po okončanju nužnih predradnji u svrhu osiguravanja spremnosti pružanja ove usluge povratno obavijesti Nacionalno povjerenstvo te zatraži zakazivanje novog termina obilaska prostora, rekli su nam iz MZO-a.

Kafić koji bi se uz menzu trebao otvoriti na Sjeveru (Foto: Sveučilište Sjever)

Novi zahtjev za obilaskom dobili su prije nekoliko tjedana.

Izdvojeni članak

Izašla je Šangajska lista najboljih sveučilišta: Sveučilište u Zagrebu bolje rangirano nego lani

– Dana 2. rujna 2019. godine, Nacionalno povjerenstvo zaprimilo je od strane odabranog davatelja usluge – KTC d.d., zahtjev za ponovnim obilaskom objekta. (…) Nacionalno povjerenstvo je na svojoj izvanrednoj sjednici održanoj 5. rujna 2019. godine, raspravljalo o gore navedenome predmetnom zahtjevu odabranog davatelja usluge te je, a budući je istoga razvidno da uvjeti za pružanje usluge prehrane kao i davanje mišljenja Ministarstvu još uvijek nisu ispunjeni, zaključilo obavijestiti podnositelja zahtjeva kako je po okončanju svih predradnji i ispunjavanju nužnih preduvjeta, potrebno uputiti novu zamolbu koja će sadržavati i dokaze o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta, nakon čega će Nacionalno povjerenstvo dogovoriti termin obilaska prostora u svrhu davanja mišljenja Ministarstvu, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Otvorit će ju ‘kada ti diplomiraš’

Možda je najbolje da ju ni ne otvaraju, kaže David na kraju.

– Više nismo ni ljuti, samo smo očajni, nek prestanu najavljivati otvorenja. Navikli smo na KTC-ov restoran. Nek nas ne cimaju više, novim razočaranjima nam samo daju više razloga da shvaćamo taj faks neozbiljno, kakav dojam i ostavlja. Predviđam da će se menza otvoriti kad i dionica pruge Križevci – Koprivnica, a to je “kada ti već diplomiraš i vratiš se u Zagreb“, kao što mi je, s podsmijehom, rekao jedan kondukter.

Evo zašto je Sveučilište Sjever opet odgodilo otvaranje menze: ‘Osjećam se prevareno’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap