Pretraga

Faks iza rešetaka: Hrvati koji su iz zatvora počeli studirati

A- A+

Sve osobe u Republici Hrvatskoj imaju pravo na visoko obrazovanje bez obzira na svoj status. Stoga smo odlučili provjeriti u kakvoj su situaciji hrvatski zatvorenici po pitanju stjecanja fakultetskog obrazovanja. Budući da MZOS ne vodi evidenciju o eventualnom zatvorskom statusu studenata, odgovore smo dobili od Ministarstva pravosuđa. Osobe lišene slobode studiraju na vlasiti trošak, upis ovisi o visokoj školi koju odaberu te im se može odobriti odlazak u istu, a u prošloj akademskoj godini čak je 19 studenata sa statusom zatvorenika završilo fakultet.

latino.foxnews.com

Ponukani slučajem jednog od najmonstruoznijih ubojica iza rešetaka Andreasa Breivika koji je nedavno postao studentom Fakulteta političkih znanosti u Oslu, istražili smo koliko se zatvorenika u našoj državi fakultetski obrazuje, kao i to kakva prava uživaju.

Izdvojeni članak

Ovako dugogodišnji zatvorenici objašnjavaju što je internet ili Facebook

Koji će fakultet upisati zatvorenici ovisi o samim visokim školama

– Sve osobe u RH imaju pravo na visoko obrazovanje, sukladno pravilima koja propisuju visoka učilišta bez obzira na svoj status, odgovorili su nam iz odjela odnosa s javnošću MZOS-a. Dodali su da oni ne vodi evidenciju o eventualnom zatvorskom statusu studenata te su nas uputili na Ministarstvo pravosuđa.

Glasnogovornik MPRH-a Sergej Abramov obrazložio nam je kako popis obrazovnih institucija za više i visoko obrazovanje na koje se zatvorenici mogu upisat ne postoji, već to ovisi o njihovim željama te mogućnostima usklađivanja sa sigurnosnim razlozima. Osim uvažavanja želja zatvorenika, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju navodi da pravila studiranja i upisa studenata utvrđuju sama visoka učilišta.

Izdvojeni članak

Norveški masovni ubojica upisao Fakultet političkih znanosti

Fakultet 2012. godine upisalo 26 zatvorenika

Kriminalnim osobama lišenima slobode Zakon o izvršavanju kazne zatvora omogućuje stjecanje višeg i visokog stupnja izobrazbe na vlastiti trošak, ako se program izobrazbe može uskladiti sa sigurnosnim razlozima. – Način upisa u skladu je s procedurom više ili visoke obrazovne ustanove na koju se zatvorenik želi upisati, a ovisno o stupnju sigurnosti i u skladu sa zakonskim propisima zatvoreniku se može odobriti odlazak u obrazovnu ustanovu, objašnjava Abramov.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, tijekom 2012. godine visoku školu je upisalo 26 zatvorenika, završilo ih je 19, a sedmero ih je nastavilo obrazovanje. Zbog zaštite osobnosti zatvorenika i činjenice da podaci o tretmanu i tijeku izdržavanja kazne zatvorenika predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, Abramov nam nije mogao otkriti na kojim su fakultetima spomenuti studenti. No ustupio nam je podatke da se u protekloj godini 18 zatvorenika obrazovalo u sklopu kaznionice ili zatvora, dok ih je osmero dobivalo fakultetsku naobrazbu izvan prostorija zatvora.

Faks iza rešetaka: Hrvati koji su iz zatvora počeli studirati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap