Pretraga

Norveški masovni ubojica upisao Fakultet političkih znanosti

A- A+

Fakultet političkih znanosti u Oslu dobio je još jednog studenta što ne bi bila vijest da nije riječ o počinitelju najgoreg zločina posljednjih par desetljeća Andreasu Breiviku. Breivik već neko vrijeme pokušava dobiti dozvolu za studiranje, no ona mu je prvo bila odbijena, da bi mu sada ipak bilo dopušteno studirati. Valja napomenuti da osuđeni ubojica neće imati izravan kontakt s profesorima te da mu pristup kampusu neće biti omogućen.

thejournal.net

Andreas Breivik, norveški terorist koji je u svom krvoločnom pohodu na kamp Laburističke stranke prije dvije godine pobio 77 ljudi, upisao je Fakultet političkih znanosti u Oslu, objavili su norveški mediji. Breivik će pohađati samo određene module, jer mu je Sveučilište zbog nedostatnih kvalifikacije ranije odbilo zahtjev da upiše diplomski program.

Izdvojeni članak

Pokolj na Batmanu samo jedan u nizu kino napada


Proglašen ubrojivim i osuđen na 21 godinu zatvora

Andreas Breivik je naoružan do zuba napao kamp norveške Laburističke stranke na otoku Utoya prilikom čega je ubio 68 ljudi. Par sati ranije je aktivirao autobombu od koje je stradalo još devet građana, a ukupno ih je ozljeđeno u oba napada 242. Napadač je uhićen te nakon što su ga vještaci proglasili ubrojivim, sud ga je osudio na 21 godinu zatvora. Breivik će prema tome iz zatvora izaći 2033. godine u dobi od dobi od 54.

– Svi imaju pravo na više obrazovanje. To nije pokazatelj da nam nedostaje duha već samo govori da smo u temeljnim vrijednostima posve suprotni njemu, izjavio je rektor osloanskog Sveučilišta, Ole Petter Ottersen koji je dodao kako je bitno da se prema Breiviku ponašaju pravedno, piše Jutarnji list.

Jednom od najkrvoločnijih svjetskih ubojica u 21. stoljeću ipak neće biti dopušten izravan kontakt s predavačima ili odlazak u kampus, ali će mu na raspolaganju biti sve potrebne knjige te prostorija za učenje.

Inače, Andreas Breivik je premješten iz zatvora Ila u Oslu u najstrožiji norveški zatvor Telemark u Skienu.