Pretraga

Faks vam je produljio rokove ili ostajete raditi? SC Split objavio kako se prijaviti za ljetni smještaj u domu

A- A+

Iako bi obveze studenata na fakultetima trebale biti gotove do 15. srpnja i studenti do tada moraju iseliti iz domova, to nerijetko u praksi izgleda drugačije. Studenti iz Splita, kojima je fakultet produljio obveze izvan akademskog kalendara, kao i oni koji ostaju raditi na sezoni, mogu koristiti ljetni smještaj u studentskom domu u Splitu. Za to trebaju podnijeti posebne zahtjeve.

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Tijekom ljeta, u periodu od 16. srpnja do 31. kolovoza, studenti ne dobivaju subvenciju države za prehranu i smještaj. No, neki studentski domovi omogućuju studentima boravak u domu, a među njima je i SC Split. Ondje ljetni smještaj mogu koristiti studenti kojima je faks produljio obveze ili oni koji ostaju raditi na sezoni.

Oni koji su kršili domski red nemaju pravo ostati preko ljeta

– Neovisno o prestanku subvencije za smještaj i prehranu, Studentski centar će osigurati smještaj za one studente koji zaista imaju obaveze na fakultetu koje nisu predviđene kalendarom nastave Sveučilišta u Splitu, pod uvjetom da zadovoljavaju tražene kriterije. Smještaj u studentskom domu će biti omogućen studentima koji imaju obaveze na fakultetu nakon 15. srpnja ako su ostvarili pravo na smještaj u domu sukladno službenim rezultatima natječaja od 5. rujna 2021., stoji u obavijesti SC-a Split.

Upozoravaju na to da smještaj neće biti omogućen studentima koji su dobili bilo koju vrstu upozorenja ili opomene zbog kršenja Pravilnika o domskom redu i ugovora o subvencioniranom smještaju te onim studentima koji su svoje sobe držali neurednima.

Studenti koji imaju obveze na faksu nakon 15. srpnja, a time i potrebu za smještajem u domu, dužni su na fakultetu ovjeriti ovaj obrazac.

Kada je riječ o studentima kojima treba smještaj jer ostaju raditi na sezoni, oni, stoji u obavijesti SC-a, moraju dostaviti kopiju ovjerenog ugovora od strane studenta i poslodavca za sedmi i osmi mjesec, uz izjavu poslodavca da će student raditi minimalno 40 sati tjedno.

– Kod dodjele smještaja prioritet će imati studenti koji imaju obaveze na fakultetu. Od studenata koji imaju smještaj zbog sezonskog posla prioritet će imati studenti nižeg socioekonomskog statusa, stoji u obavijesti SC-a, a zahtjev za ostanak u domu radi sezonskog posla možete preuzeti ovdje.

Izdvojeni članak
sveučilište u puli

Pitali smo studentske centre planiraju li poskupiti ljetni smještaj, evo što su rekli

Cijena i dalje nepoznata

Zamolbe se mogu predati na recepcije domova dr. Franjo Tuđman i Bruno Bušić najkasnije do 23. lipnja do 12h, a studenti će rezultate dobiti mailom do kraja lipnja.

Ono što ostaje nepoznanica je cijena ljetnog smještaja. Naime, u Zagrebu je SC pokušao poskupjeti ljetni smještaj za 44 posto, ali su nakon pobune studentskih predstavnika povukli tu cijenu te će se o njoj još raspravljati. U Splitu je svakako dodatan faktor i očekivana dobra sezona, a sobe se iznajmljuju kao hostelski smještaj. Iz SC-a Split kažu kako će konačna odluka o cijeni ljetnog smještaja biti donesena 20. lipnja, nakon odluke Upravnog vijeća.

– Bitno je naglasiti da u periodu od 16. srpnja do 31. kolovoza sve usluge oporezive i studenti plaćaju PDV-a za smještaj i prehranu te da nemaju pravo na subvenciju od države, što će značajno utjecati na konačnu cijenu usluga. Studentski domovi nisu projektirani na način da se unutar čajne kuhinje u domu mogu spremati obroci, a u sklopu sobe nisu predviđene blagovaonice. Čajne kuhinje su predviđene za pripremu čaja, kave i nekih jednostavnih jela što stvara zasigurno jedan veliki problem dužeg boravka u domu u kojem nema osigurane subvencionirane prehrane, stoji kao opaska u obavijesti SC-a Split.