Pretraga

Fakultet na zagrebačkom sveučilištu pokrenuo novi studij: Takvi stručnjaci svugdje se traže

A- A+

Magistri inženjeri i magistre inženjerke od sada će svoje sveučilišne diplome moći dobiti i na Metalurškom fakultetu pri zagrebačkom sveučilištu. Prva generacija kreće studirati za dva mjeseca, prijave i upisi su već u tijeku, a s tog fakulteta ističu da je ovaj profil stručnjaka tražen u svim djelatnostima, od javnih službi pa do privatnih ustanova i poduzeća.

studentica

Ilustracija: Unsplash

Metalurški fakultet u Sisku, inače sastavnica zagrebačkog sveučilišta, dobio je od rektorata i Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovarajuće dopusnice za izvođenje diplomskoga studija – Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš.

Prva generacija kreće se predavanjima za dva mjeseca

Prva generacija studenata predavanja će početi slušati već za dva mjeseca, 3. listopada, kada i počinje nova akademska godina na zagrebačkom sveučilištu. Uvođenjem ovog studija Metalurški je fakultet postao jedina visokoškolska ustanova u državi koja ima sveučilišni studij sigurnosti na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Ovaj studij objedinjava, navode s Metalurškog, tri važna područja zaštite na radu – sigurnost na radu, zaštitu zdravlja radnika i zaštitu radnog okoliša.

– Osnovni cilj ovog studijskog programa je osposobljavanje studenata za primjenu znanstvenih i stručnih znanja u rješavanju problema u radnoj sredini i poduzimanju mjera za smanjenje i upravljanje rizikom u radnoj sredini. Diplomski sveučilišni studijski program Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš odobren je kao sveučilišni redoviti studij s miješanom upisnom kvotom studenata. Drugim riječima, osim redovitih studenata predviđena je i upisna kvota za izvanredne studente, kako bi se omogućilo i studiranje osobama koje su u radnom odnosu, stoji u obavijesti na stranicama Metalurškog fakulteta.

Diplomski sveučilišni studij Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš traje 2 godine, odnosno 4 semestra i ukupno se stječe 120 ECTS bodova. Po završetku diplomskog sveučilišnog studijskog programa završeni studenti dobit će akademski naziv magistar inženjer, odnosno magistra inženjerka sigurnosti, zdravlja na radu i radnog okoliša.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Još jedan sveučilišni grad dobio novi studij: Upisi već počeli, nastava kreće najesen

Ovakvih stručnjaka treba posvuda

Metalurški je fakultet, osnivajući ovaj studij, vodio računa o tome kakva će biti zapošljivost studenata. Barem tako kažu, referirajući se na analizu ključnih djelatnosti za sektorska zanimanja koju je izradio Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Ta analiza ukazuje na, ističu s faksa, relativno velik broj djelatnosti u kojima su potrebni inženjeri sigurnosti.

– Osim izravno u industriji moguća mjesta zapošljavanja su poduzeća i ustanove koje se bave gospodarenjem otpadom, vodoopskrbom, uklanjanjem otpadnih voda, zatim stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti poput instituta i fakulteta, trgovine na veliko i malo, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo, institucije i organi državne uprave i lokalne samouprave, vatrogasne organizacije, poslovanje nekretninama itd., navode u priopćenju s Metalurškog fakulteta.

Pravo prijave na ovaj diplomski studij imaju svi kandidati koji su završili istoimeni preddiplomski studij, ili bilo koji drugi sveučilišni preddiplomski, odnosno integrirani studij u polju tehničkih, biotehničkih, interdisciplinarnih tehničkih i prirodnih znanosti, ali i biomedicine i zdravstva. Bitno je da su stekli najmanje 180 ECTS bodova. Za one koji su završili stručne studije postojat će razlikovne godina do maksimalno 60 ECTS bodova kao uvjet za upis ovog diplomskog studija. Na ovoj poveznici možete naći sve informacije o tome što je potrebno za upis i kako se upisati na novi diplomski studij.

Copy link
Powered by Social Snap