Fakultet zagrebačkog Sveučilišta objavio primjer provođenja kolokvija online putem

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) je pripremio novi portal za online učenje – FOI ONLINE. Ondje su objedinjene sve bitne informacije za nastavnike i studente za provedbu nastave na daljinu, poput primjera provođenja kolokvija online putem ili općenitije, smjernica za provedbu online nastave. Kako kažu s FOI-a, portal mogu koristiti i nastavnici, ali i učenici u osnovnim i srednjim školama.

foto: pixabay

– Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je pripremio novi portal za online učenje – FOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente, a koristan je i za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama. Materijale na portalu pripremilo je Povjerenstvo za e-učenje FOI-ja, Centar za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te nastavnici FOI-ja. Cilj ovog portala jest pružiti sve informacije i podršku u pripremanju i izvođenju online nastave i provođenju online ispita za nastavnike, a studentima pružiti korisne informacije i savjete kako što uspješnije pratiti online nastavu i ostvariti ishode učenja po pojedinom predmetu, priopćili su danas s FOI-ja.

Nastavnicima se tako ponudili nekoliko smjernica i upute u više kategodija kategorija: smjernice za izvođenje online nastave, korištenje LMS sustava Moodle za online nastavu, upute za snimanje nastavnih materijala; upute za korištenje sustava Big Blue Button (besplatan sustav za webinare), te tips&tricks za uspješnu online nastavu. Uz to, objavljenje i primjer provođenja online kolokvija, a vidjeti ga možete u nastavku. (ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.)

Uz sve navedeno nastavnici mogu pogledati kako izgledaju primjeri dobre prakse – izdvojene teme pojedinih predmeta koji se izvode na FOI-ju te predložak e-predmeta za pripremu vlastitog. S druge strane, FOI ONLINE studentima nudi savjete u dvije kategorije: tips&tricks za uspješno studiranje te upute za studente za korištenje sustava BigBlueButton.

– U razvoju je i dio portala koji se odnosi na analitike učenja, a u okviru kojeg će nastavnicima biti dane preporuke za praćenje napretka studenata na pojedinom predmetu te ankete za procjenu e-predmeta od strane studenata, a na stranici će uskoro biti ukomponirane i smjernice za uspješno vođenje online sastanaka (poput sastanaka Katedre ili sastanaka projektnih partnera), poručuju s FOI-ja.

Dodaju, FOI planira kontinuirano nadograđivati informacije na ovom portalu.

– Najljepše zahvaljujemo kolegicama i kolegama iz Povjerenstva za e-učenje FOI-ja, Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te svim nastavnicima koji su sudjelovali u pripremi sadržaja za FOI Online portal, poručila je dekanica FOI-ja, Nina Begičević Ređep i poručila da je portal svima javno dostupan i spreman za korištenje.


Imate li vlastito računalo i internet za praćenje online nastave?


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu:

Odgovori