Pretraga

Fakulteti ne dopuštaju upis predmeta tri godine zaredom, ali studenti uspijevaju okušati treću sreću

A- A+

Upis predmeta treću godinu zaredom po pravilima Bolonjskog procesa nije dozvoljen te svi studenti koji se dovedu u tu situaciju gube pravo školovanja. Međutim, neki fakulteti ipak progledaju kroz prste nemarnim studentima, ili studenti pravno gledajući upišu predmet po drugi put, iako se zapravo radi o trećoj godini.

Foto: srednja.hr

Prema pravilima Bolonjskog procesa studenti koji ne polože ispit s prve godine ne mogu upisati treću godinu. Drugim riječima, prema bolonji studenti ne mogu treću godinu zaredom upisati isti predmet. Susrećemo se s mnogim pravilnicima i zakonima, ali i nebrojenim rupama u tim pravnim aktima. Iako se svaki fakultet mora pridržavati Pravilnika o studiranju Sveučilišta kao i uvedene bolonje, svjedoci smo učestalih kršenja istih. Budući da se u našem visokooobrazovnom sustavu provodi ‘iskrivljena bolonja‘, posve je jasno da studenti nekih sveučilišnih sastavnica uspijevaju zaobići zakone ne kršeći iste pa tako i okušati treću sreću pri polaganju ispita koji su već trebali imati upisan u indeks.

Izdvojeni članak

Studentske želje: Pošto nemamo pravu bolonju, palac gore za stari program

Treći upis, drugi put

Studentskim kuloarima se šire priče o tome kako izbjeći gubitak prava školovanja na nekom fakultetu samo zato što niste položili ispit bez kojega ne možete upisati treću godinu. Neki tvrde da je moguće upisati isti predmet treću godinu zaredom, no da fakulteti u tom slučaju traže više novca, dok primjerice studenti FSB-a skoro do prosinca ne znaju jesu li izgubili pravo školovanja zbog nepoloženog ispita ili ne. Da se ne bi vodili naklapanjima studenata, provjerili smo s nekoliko fakulteta dozvoljavaju li priželjkivani treći upis svojim studentima i po kojim uvjetima.

– Generalno ne dopuštamo i nismo do sada dopuštali upis predmeta tri godine zaredom, iako sam osobno za treći upis. Bilo je par iznimnih slučajeva kod kojih smo (zbog bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji) zamrzavali godinu, pa su studenti stvarno upisali treći put, ali je pravno drugi put, istaknuo je dekan Građevinskog fakulteta u Splitu Alen Harapin. Dodao je kako je takvih slučajeva bilo svega dva ili tri te da je fakultet detaljno ispitao i uvjerio se u opravdanost zamrzavanja godine, no priznaje kako je i do njegovih ušiju došlo da pojedini fakulteti dopuštaju redovan treći upis.

Izdvojeni članak

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu: Diplomirani ekonomisti su motor svakog društva

Zamršenost u pravnim aktima ili manipulacija zamrzivanjem godine

Budući da nam se javilo nekoliko studenata Ekonomskog fakulteta koji su tek na trećoj ili pak četvrtoj godini položili predmet koji su po programu studija trebali riješiti kao brucoši, potražili smo obrazloženje od spomenutog faksa. Tajnica fakulteta Martina Levačić nam je pojasnila kako se pitanje oko trećeg upisa istog predmeta ne odnosi isto na sve studente, to jest da generalizacija u ovom slučaju nije moguća.

– Mi radimo po Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu stoga kod nas studenti ako ne polože ispit nakon osam izlazaka gube pravo školovanja. Međutim, postoji pravo na mirovanje koje studenti iskoriste u takvim situacijama, ali omogućen treći upis ovisi o tome koliko puta je student izlazio, koliko je ECTS bodova ostvari i slično, objašnjava Levačić.

Izdvojeni članak

Na splitskoj Građevini ‘veteran’ studira već 34 godine, a samo Zagreb ima oko 1 300 vječnih studenata!

U pravima na mirovanje nije navedena prijetnja gubitka prava školovanja

Vrijeme mirovanja ne računa se u vrijeme trajanja studija, ali studenti s takvim statusom mogu rješavati ispite za čije su polaganje ispunili uvjete. Međutim, postoje i propisani uvjeti kada studenti imaju pravo za zamrzavanje, a među njima nije striktno navedena prijetnja od gubitka prava školovanja. – Pravo na mirovanje obveza postoji: za vrijeme izvršavanja vojne obveze, za vrijeme trudnoće, za studenticu majku ili studenta oca koji se koriste porodnim dopustom do godine dana djetetova života, za vrijeme bolesti koja ga dulje razdoblju sprječava u uspješnom ispunjavanju obveza studija, za vrijeme međunarodne razmjene studenata u trajanju duljem od 30 dana tijekom održavanja nastave, ako student kroz tu razmjenu ne stječe ECTS bodove te u drugim opravdanim slučajevima sukladno općem aktu sastavnice na kojoj student studira, navedeno je u Pravilniku o studiranju zagrebačkog Sveučilišta.

Iz stavke ‘drugim opravdanim slučajevima’ proizlazi činjenica da sastavnice samo stalno mogu odrediti hoće li i u kojem slučaju dozvoliti zamrzivanje, a samim tim i drugi (treći) upis predmeta.

Student kojem za vratom puše gubitak prava studiranja na nekom fakultetu, osim zamrzivanja godine odluče se i na prebacivanje u drugi grad. – Nije mi palo na pamet da zamrzavam godinu jer sam znala da ću opet imati problema s polaganjem ispita. Zbog toga mi je logično rješenje bilo prebaciti se na Pravni fakultet u Mostar, objašnjava Ivana, bivša studentica Prava u Splitu.

Fakulteti ne dopuštaju upis predmeta tri godine zaredom, ali studenti uspijevaju okušati treću sreću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap