Pretraga

Fakulteti se raspadaju, a studentske školarine se troše na povećanje profesorskih plaća

A- A+

Javne visoke škole u Hrvatskoj su zbog viška prihoda odlučile novac koji dolazi iz džepova studenata i njihovih roditelja proizvoljno potrošiti na povećanje profesorskih plaća. Student koji su godinu plaćali i do 10 tisuća kuna, mislivši kako toliko iznose troškovi njihovog studiranja, živjeli su u zabludi jer je većina školarina otišla pravo u ruke dekana, prodekana i profesora. Naći papir ili sapun u toaletu na nekom od fakulteta za postala je prava lutrija, a sad je napokon postalo jasno i zašto.

srednja.hr

Godišnji iznos koji uplaćuju studenti prilikom upisa u akademsku godinu na javnim visokim učilištima penju se i do 10 tisuća kuna, no isti su fakulteti školarine koristili protupropisno proizvoljno podižući profesorima plaće. Drugim riječima, iz studenata i njihovih roditelja ‘isisani’ su milijuni kuna koji nisu upotrebljeni za ono za što je novac predviđen. Kršenjem Pravilnika o mjerilima i načinu korištenja prihoda javnih visokih učilišta, većim dijelom studentskih školarina brk su omastili sami profesori i dekani, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Zbog promjena u troškovima školarina, očajni FER-ovci pismom su se obratili javnosti

Dekan i prodekani sami podizali plaće od školarina

Mnogi studenti se zapitaju na što odlazi novac od njihovih školarina, pogotovo kad uzmu u obzir činjenicu da se fakulteti raspadaju, sapuna ili papira u toaletu skoro nikada nema, a predavanja znaju slušati sjedeći po podovima predavaonica. Misterij oko potrošnje milijunskih iznosa koje studenti godinama odvajaju napokon je otkriven. Prema spomenutom Pravilniku fakulteti su morali 40 posto prihoda od školarina utrošiti na unaprjeđenje djelatnosti, no oni su odlučili iznos uduplati pa su preko 85 posto odvajali za proizvoljno povećanje profesorskih plaća.

Dekan šibenskog Veleučilišta Marko Radačić imao je neto plaću 18 tisuća kuna, na što je zbog viška prihoda od školarina sebi povećao plaću za još sedam tisuća. Ni prodekani spomenutog Veleučilišta Ivica Poljičak i Želimir Mikulić nisu prošli lošije, tvrdi Jutarnji list. Naime, Poljičak je od studentskih školarina na svoju skromnu plaću dodao 6 800 kuna, kako bi mjesečni iznos zaokružio na lijepih 20 tisuća kuna, dok je Mikulić profitirao zbog studentskih uplata za čak 11 600 kuna mjesečno.

Izdvojeni članak

Kad nema novca, prvo se uzima od studenata povećanjem školarina


Tri četvrtine školarina idu profesorima u džep

Prije pet godina Institut za javno financiranje proveo je istraživanje kojim su došli do rezltata kako čak tri četvrtine studentskih školarina koje dobiju hrvatska sveučilišta završe u profesorskim džepovima

MZOS uvodi nova pravila igre

– Želimo uvesti pravila igre. Ne možete povećavati plaću samo zato što imate viška vlastitih prihoda. Naravno, povećanje plaća onim profesorima koji rade više od propisane norme se podrazumijeva, objasnili su iz MZOS-a. Dodali su kako, međutim, nije dopustivo linearno povećanje prava svim profesorima, bez obzira na količinu rada, kao ni administrativnom osoblju.

Kako bi se suzbila samovolja dekana i prodekana na pojedinim fakultetima, ministri Jovanović i Linić će odrediti Pravilnik o mjerama i načinu korištenja vlastitih prihoda i donacija javnih visokih učilišta i javnih zdravstvenih instituta. Na taj će način MZOS nadzirati trošenje fakultetskog novca koje je došlo isključivo putem školarina.

Fakulteti se raspadaju, a studentske školarine se troše na povećanje profesorskih plaća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap