Pretraga

Fakulteti trebaju omogućiti komisijski rok: Ponekad povjerenstvo spasi studente od gubitka prava na školovanje

A- A+

Mnogi studenti zaziru od polaganja ispita pred povjerenstvom ili takozvanog komisijskog ispita. Međutim, pojedince je od gubitka prava na studiranje upravo ta komisija spasila. Iako bi se izlazak na ispit četvrti put morao održavati pred povjerenstvom, neki fakulteti nemaju tu praksu, već komisiju omogućuju tek na osmom izlasku. Odlučili smo provjeriti što o takvom načinu polaganja ispita misle sami studenti kao i zbog čega strahuju od ispita pred povjerenstvom.

en.wikipedia.org

Ako student ne položi ispit iz nekog predmeta nakon što tri puta izađe na rok, omogućuje mu se polaganje pred povjerenstvom, to jest pismeni i usmeni dio pred komisijom. Tako je navedeno u teoriji većine fakulteta, no mnogi isto ne provode u praksi. Ponekad se komisijski ispit organizira i na zahtjev studenta jer smatra da ne dobiva prolaznu ocjenu zbog profesora, iako odlično vlada svom materijom. Četvrti, osmi ili nebitno koji izlazak, čim se održava pred povjerenstvom dodatni je stres za studente. S obzirom da većina njih strahuje do komisije, odlučili smo doznati zašto je to tako i smatraju li da bi svaki fakultet trebao četvrti put omogućiti studentima polaganje pred povjerenstvom.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Zdrav mi mali, Bogu hvala pao ispit neki dan

‘Komisija ti može spasiti studij’

Kao primjer fakulteta na kojemu u teoriji ispit pred povjerenstvom četvrtog puta postoji, ali do toga ne dolazi uzeli smo Fakultet političkih znanosti. Na tom studiju oni koji izaberu smjer novinarstvo, s povjerenstvom se susreću tek u slučaju da isti ispit polažu osmi put, iako Pravilnik o studiranju navodi drugačije.

– Mislim da bi komisija trebala biti već na četvrtom izlasku na neki ispit. Ako u pitanju nije nesposobnost ili neznanje studenta već možda neprimjereni kriteriji profesora, studenti bi ispit mogli riješiti već na četvrtom izlasku, a ne cijelu stvar rastezati još godinu duže i potrošiti hrpu živaca i vremena, mišljenje je Marina s novinarstva na FPZG-u.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Petina ispitanika bila zatreskana u svoje profesore

Ipak, je svjestan da postoji i negativna strana polaganja pred povjerenstvom, što se očituje kao mogući dodatan stres i trema. No, kako kaže, s druge strane ako student uči, a ima određeni problem s profesorom, komisija mu može spasiti studij.

– Malo mi je suludo da netko izlazi na ispit čak osam puta. Možda su kriteriji na novinarstvu niži, ali opet mi se to čini previše. Komisija je dobra jer očito postoji neki problem s polaganjem i svakako bih ju uveo i na četvrtom roku, odgovorio nam je Bruno koji je također student novinarstva.

Izdvojeni članak

Pet jednostavnih savjeta za pisanje boljih radova

‘Da nisam zatražila komisiju, nikad ne bi položila predmet’

Za razliku od FPZG-a, pojedine visokoobrazovne institucije svjesne činjenice da studenti mogu poništiti četvrti rok ako nije komisijski, organiziraju pismeni i usmeni dio ispita pred povjerenstvom.

– Čim dođem do četvrtog puta, jasno je da mi se mora omogućiti komisija jer ili je problem u meni, ili u profesoru, a ovako pred drugim članovima povjerenstva imam šansu pokazati da sam naučio sve što je potrebno za prolaz, rekao nam je Ivan, student na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Prije dvije godine Marina je na splitskom Pravnom fakultetu sama zatražila da polaže ispit pred komisijom zato što je bila uvjerena da stalno pada zbog profesora.

– Na građansko pravo sam izlazila pet puta i sve sam znala, bar po nekom mom mišljenju, ali me profesor svaki put poslao praznog indeksa iz kabineta. Onda sam šesti put zatražila od Fakulteta da mi omoguće polaganje pred komisijom. Sigurno mogu tvrditi da nisam zatražila komisiju da nikada ne bi položila taj predmet, ističe Marina.

Također je dodala da joj nije jasno zašto se studenti boje ispita pred povjerenstvom, jer na taj način samo mogu više dobiti, a ne izgubiti.

Fakulteti trebaju omogućiti komisijski rok: Ponekad povjerenstvo spasi studente od gubitka prava na školovanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap