Pretraga

Fakultetsko vijeće FFZG-a protiv smjene prodekanice Galić

A- A+

Nakon što je u četvrtak srušen kvorum Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u ponedjeljak je održan nastavak sjednice na kojoj je 36 članova bilo protiv smjene prodekanice Branke Galić, 32 za, a sedam je ostalo suzdržano.

foto: www.facebook.com/plenumffzg

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u ponedjeljak je održan nastavak Fakultetskog vijeća, koje je prošli tjedan prekinuto nakon što je većina članova odlučila napustiti Vijećnicu.

Tajnim glasovanjem odlučeno je da Vijeće neće smijeniti prodekanicu Branku Galić, koju je dekan FFZG-a Vlatko Previšić odlučio suspendirati pod objašnjenjem kako nije obavljala svoje zadatke te da je glasno slušala muziku i konfliktno komunicirala.

Fakultetsko vijeće nije podržalo smjenu prodekanice Galić

– Osjećam se pravedno u smislu da je dovršena ta demokratska procedura glasanja, što mislim da je bilo korektno da se izvede do kraja. Osjećam se isto tako fer i ugodno što se tiče onih kolega koji su prepoznali moj značaj i doprinos za rad fakulteta. A što se tiče daljnje suradnje, to neće ovisiti samo o meni, rekla je prodekanica Filozofskog fakulteta Branka Galić za Televiziju Student, čiji video možete pogledati na dnu članka.

Ovakav rezultat glasovanja Fakultetskog vijeća dovodi u pitanje i podršku prema ugovoru o suradnji Katoličko bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon što je 2015. suspendirana tada već potpisana suradnja između ove dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, uprava FFZG-a je početkom mjeseca kroz medije isticala kako većina odsjeka ‘Filozofskog’ podržava novu, revidiranu verziju ugovora. Međutim, sada se najavljuje kako će se provesti nova revizija.

Izdvojeni članak

Previšić: Prodekanica Galić suspendirana je zbog nerada, a ne zbog protivljenja ugovorima s KBF-om

Dekan KBF-a smatra da je problem u neinformiranosti

– Taj ugovor u ovom trenutku nije funkcionalan, jer nije ni potpisan novi revidirani ugovor pa niti naša suradnja s Katoličko bogoslovnim fakultetom neće krenuti sljedeće akademske godine, izjavio je za HRT dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatko Previšić.

S HRT-a prenose kako će se ugovor ponovno dati na razmatranje svim odsjecima i studentima. Sve točke i rečenice opet će se prekontrolirati, a posljednju riječ imat će Fakultetsko vijeće. Ugovor se može doraditi ili odbaciti.

– Druga je stvar što se rasprave o ugovorima, a osobito o ugovoru s Katoličko bogoslovnim fakultetom gledaju kod nas i politiziraju, ističe Previšić.

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić ističe kako u svojoj sveučilišnoj karijeri nije doživio da se s toliko žuči i otpora raspravlja o suradnji dvaju fakulteta.

– Da se može toliko jedna plemenita i dobra ideja koja bi omogućila jednu kvalitetnu suradnju i razmjernu, da se može na tako jedan način zloupotrijebiti i deformirati i iskriviti, to nisam moga ni u snu zamišljati, rekao je dekan KBF-a Matulić te istaknuo kako smatra da se tu zapravo radi o neinformiranosti.

Izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća FFZG-a from TV Student FPZG on Vimeo.