Pretraga

Fer ili ne? Studenti nam prokomentirali novi način bodovanja za smještaj u studentskom domu

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine mijenja Pravilnik koji određuje uvjete za ostvarenje prava na studentski dom. Između ostalog, smanjuje se broj bodova za dobitnike Rektorove nagrade, a prvi put nagrađivat će se studenti koji sve ispite polože ranije, to jest, do završetka natječaja za studentski dom. Pitali smo nekoliko studenata što misle o ovom najnovijem pravilu.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javnu raspravu oko Nacrta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, o kojem smo detaljno pisali.

Izdvojeni članak

Mijenja se Pravilnik za ostvarivanje prava na studentski dom: Manje bodova najboljim maturantima

Prema tom Nacrtu, najbolji maturanti dobivat će manje bodova na natječaju nego lani, isto kao i studenti dobitnici Rektorove nagrade.  Međutim, izvrsnost se ipak nagrađuje, pa će oni studenti koji su do predaje natječajne dokumentacije položili sve ispite dobiti više bodova.

– Studenti koji polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvare ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a u prethodnim godinama studiranja su ostvarili u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama – ostvaruju 100 bodova, stoji u Nacrtu Pravilnika.

Pitali smo studente što misle o načinu na koji će se sada nagrađivati studentska izvrsnost, a ovo su njihovi odgovori:

Sara, Socijalni rad

Imam podvojeno mišljenje. U jednu ruku mi je odlično što su odlučili nagraditi studente koji su uspjeli riješiti sve na prvim rokovima, ali isto tako ako se već nagrađuje studente za dobro obavljenu godinu zašto se smanjuju bodovi za isto tako odlične učenike kao i dobitnike Rektorovih nagrada? Po meni bi najbolje rješenje bilo da su ostavili prijašnje bodovanje i samo uveli dodatne bodove za sve koji su završili na prvim rokovima.

Anamaria, FPZG

Mislim da to nije fer jer postoji velika razilika između fakulteta po težini, a i po uvjetima polaganja ispita tako da je većini studenata jako teško, pa i nemoguće položiti sve do kraja natječaja.

Gea, FPZG

Slažem se s kriterijem o dodjeli bodova onima koji su ranije položili sve ispite i žao mi je što nije uveden ranije jer izvrsnim studentima povećava šanse da se upiše u dom. S obzirom na to da smo pristali da će nam socio-ekonomski kriteriji biti važni, ne vidim zašto ne bi nagrađivali i akademsku izvvrsnost i postavili je kao važnu.

Ante, KBF

Mislim da država treba poticcati i njegovati znanstvenu izvrsnost i u tom smislu sam zadovoljan ovakvom odlukom o dodatnom bodovanju studenata koji polože ispite ranije. S druge pak strane, najboljim maturantima je novom odlukom otežano, iako i dalje dobivaju značajan broj bodova. Sve u svemu, zadovoljan sam nacrtom novog pravilnika te smatram da pokazuje trend sve većeg promicanja i nagrađivanja izvrsnosti.

Fer ili ne? Studenti nam prokomentirali novi način bodovanja za smještaj u studentskom domu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap