Pretraga

FER ugostio najbolje programere s 27 europskih sveučilišta: Provjerite tko je pokazao najviše

A- A+

Srednjoeuropsko studentsko natjecanje u programiranju ove se godine održalo u Zagrebu. Na FER-u su se prošli vikend okupili najjači programeri iz srednje Europe. Studenti iz Poljske bili su najuvjerljiviji pa su osvojili sva tri mjesta koja vode u finale na Tajland. Najbolja hrvatska ekipa zauzela je šesto mjesto te se nadaju da će, nakon što završe kvalifikacije u ostatku svijeta, ipak dobiti pozivnicu za svjetsku završnicu.

foto: ACM ICPC CERC Central European Regional Contest

Na FER-u se prošli vikend održalo Srednjoeuropsko natjecanje u programiranju, a najbolje vještine u rješavanju problemskih zadataka i pronalaženju kvalitetnog rješenja pokazali su studenti iz Poljske.

Ekipa sa Sveučilišta u Varšavi bila je prva s uspješno riješenih 10 od 12 zadataka, dok je naš najbolji tim pronašao rješenja za sedam problema u ukupno 1197 minuta te je na kraju zauzeo šesto mjesto u jednoj od najjačih europskih regija.

Izdvojeni članak

Na kolegiju kojeg su osmislili i vode zagrebački studenti uče se najvažnije vještine 21. stoljeća

‘Oduševljeni smo rezultatom koji smo postigli’

– Razočarani nismo. Baš naprotiv, oduševljeni smo i zadovoljni rezultatom koji smo postigli. Kao jedan od najmlađih timova, shvatili smo ovo natjecanje kao vježbu i pripremu za buduća natjecanja ovog tipa te smo i sami bili iznenađeni šestim mjestom u jednoj od najjačih europskih regija, rekli su nam Tonko Sabolčec, Ivan Lazarić i Mihael Liskij iz ‘Tima Zagreb 3’ sa Sveučilišta u Zagrebu.

Objasnili su nam kako osim broja riješenih problemskih zadataka, na ovom je natjecanju važna i brzina pa da su bili za mrvicu brži na nekim zadacima, možda bi se podigli za mjesto ili dva, ali ističu kako do prvog mjesta moraju još puno vježbati.

Izdvojeni članak

FER: Netko se pali na motore, a netko na programiranje

Šesto mjesto bi im moglo biti dovoljno za svjetsku završnicu u Tajlandu

Međutim, najbolji hrvatski tim još uvijek ima šansu za nastup na svjetskoj završnici u finalu. Hoće li u svibnju sljedeće godine putovati na Tajland saznat će nakon što završe natjecanja i u ostatku svijeta.

– Organizirane pripreme za srednjoeuropsko natjecanje počele su prije tri tjedna u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i zagrebačkog Sveučilišta. Svaki dan smo zajedno s ostalim timovima simulirali natjecanja ovakvog tipa i rješavali teške problemske zadatke. Bitno je da radimo kontinuirano kroz duže vremensko razdoblje pa se planira organizacija priprema za finale, koja bi mogla početi već kroz par tjedana, najavili su nam zagrebački studenti kako će ih za eventualni nastup u Tajlandu pripremati bivši hrvatski natjecatelji, koji su prijašnjih godina i u svjetskoj konkurenciji postizali vrhunske rezultate.

FER ugostio najbolje programere s 27 europskih sveučilišta: Provjerite tko je pokazao najviše
Share via
Copy link
Powered by Social Snap