Pretraga

FER ujesen planira pokrenuti novi studij: Dekan otkrio koji su mu prioriteti u novom mandatu

A- A+

Na prošlotjednoj sjednici Fakultetskog vijeća zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva birao se dekan koji će obnašati dužnost sljedeće dvije akademske godine. Uvjerljiva većina članova odlučila je kako će čelni čovjek FER-a do kraja akademske godine 2021./22. biti Gordan Gledec, dekan koji je tu dužnost obnašao i protekle dvije godine. U fokus javnosti dospio je nedavno, kada je na potpisivanju ugovora za projekte dvojci ministara u oči ‘izrecitirao’ s kojim se sve nebuloznim administrativnim poteškoćama tijekom istraživačkih projekata suočavaju znanstvenici. Prvi puta nakon tog istupa javno je progovorio za Jutarnji list, a u njemu je otkrio i kako se za jesen planira pokretanje novog studija na FER-u, a poznat je i kakav odnos ima s bivšim dekanom, inače potpuno suprotnih političkih i vjerskih stavova.

Foto: srednja.hr/fer.unizg.hr

Od ukupno 219 prisutnih članova Fakultetskog vijeća, na izborima za dekana FER-a na prošlotjednoj sjednici njih 199 glasalo je za Gordana Gledeca. Gordanu Gledecu ovo je drugi dekanski mandat na FER-u i tu će dužnost obnašati do kraja akademske godine 2021./2022.

Dobar dio javnosti Gledeca je upoznao nedavno, kada se tijekom svečane dodjele ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama, oštro obratio dvojici ministara koji su sjedili u prostoriji, Tomislavu Ćoriću i Marku Paviću. Po prvi puta od tog događaja javno je istupio u Jutarnjem listu, gdje je u razgovoru otkrio nekoliko nepoznatih činjenica o svojoj karijeri i životu,  budućnosti FER-a, a poznato je i u kakvom je odnosu s bivšim dekanom Mislavom Grgićem.

Na FER-u novi studij od jeseni?

Izdvojeni članak

Zagrebački FER odlučio tko će biti dekan sljedeće dvije akademske godine

U razgovoru za Jutarnji Gledec je otkrio koji će mu biti prioriteti u novom mandatu upravljanja FER-om. Dobra vijest za studente je pokretanje novog studija na engleskom jeziku.

– Prioritet su diplomski studiji po novom studijskom programu. Zatim želimo krenuti u internacionalizaciju te ujesen ove godine planiramo pokrenuti studij na engleskom jeziku. Najvjerojatnije ćemo se orijentirati na azijska tržišta kao što su Indija, Pakistan i Kina, ali i na Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Nadalje, želimo pojačati Centar za potporu istraživanju tako da imamo objedinjenu ekipu za potporu prijavama i provedbi projekata. Taj bi centar možda u nekom trenutku nudio usluge i drugim fakultetima, zaključio je Gordan Gledec, prenosi Jutarnji.

Ministar nije mini zvijezda nego sluga

Gledec se osvrnuo i na svoj govor pred ministrima, koji je izazvao buru u javnosti. Pojasnio je za Jutarnji kako nije očekivao da će njegov govor pred ministrima toliko odjeknuti i pita se kakva je to zemlja u kojoj je hrabrost kad netko pred ministrima kaže istinu. Dodao je i da zapravo uopće nije želio održati govor prilikom potpisivanja tih ugovora, ali i da je same ministre upozorio da neće govoriti lijepe stvari.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a javno napao dvojicu ministara: ‘Netko ovo mora reći’

– Čini se da ljudi u Hrvatskoj zaboravljaju što znači riječ ministar: to nije mini zvijezda nego sluga naroda, kazao je Gledec za Jutarnji.

Već smo pisali kako je rođen 1973., trenutno radi kao izvanredni profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo FER-a. Diplomirao je 1996.,  magistrirao 2000. godine, a doktorirao četiri godine kasnije. Za Jutarnji je otkrio i manje poznate crtice o sebi – da je kao mali želio biti učitelj, a da je tijekom školovanja u zagrebačkom MIOC-u otkrio svoj inženjerski duh. Nakon zaposlenja je dugo radio na početnoj hrvatskoj stranici www.hr, a kao jednu od web usluga odlučio je realizirati ‘spelling checker’, danas sustav ispravi.me, kojeg je razvio prof. Šandor Dembitz.

Suprotna uvjerenja nisu bila prepreka dobroj suradnji s bivšim dekanom

Profesor Gledec bio je tijekom mandata bivšeg dekana Mislava Grgića prodekan za znanost. Nije tajna da su sadašnji i bivši dekan suprotnih političkih i vjerskih stavova, piše Jutarnji. Gledec je čovjek lijevo-liberalnih, a Grgić desnih uvjerenja. To uopće nije bila prepreka da Grgić Gledeca predloži za dekana.

Izdvojeni članak

Brucošijada FER-a iz perspektive ferovca i svih ostalih

– Točno je da smo Gordan i ja po političkim, a pogotovo po vjerskim stavovima, dijametralno suprotni, ali to nema nikakve veze s vođenjem i upravljanjem najboljeg i najprestižnijeg fakulteta u Hrvatskoj, ako ne i mnogo šire. Naravno da smo se u neformalnim razgovorima mnogo puta posvadili zbog politike i Crkve, ali smo se i brzo pomirili. Svaki novi dekan nastavlja graditi FER na temeljima ne samo prethodnog dekana, nego i svih dekana u dugoj prošlosti našeg fakulteta. To je jedna od naših glavnih snaga – kontinuitet i razvoj, a sve s ciljem rada za opće dobro, ne samo FER-a, nego i naše domovine Hrvatske. U tom kontekstu, nebitno je je li dekan ‘lijevi’ ili ‘desni, kazao je bivši dekan Grgić za Jutarnji list.

Dodao je, nikada se zbog svog prijedloga da Gledec postane njegov nasljednik nije pokajao, štoviše, ponosan je što ga je predložio.

– Nakon punih 20 godina, Gordan nije imao protukandidata pri svom prvom izboru za dekana, koji se održao početkom 2018. godine. To samo može značiti da je Gordan bio ‘jak’ kandidat i/ili da Fakultet podržava kontinuitet rasta i razvoja i/ili da profesori uviđaju koliko je rad u dekanatu FER-a zapravo težak te da zbog takve količine posla mnogo toga mora trpjeti, prije svega naše obitelji. Njegov reizbor prije neki dan, u kojem također nije bilo protukandidata i u kojem je dobio više od 90 posto glasova, samo potvrđuje da je moj prijedlog da Gordan bude dekan FER-a bio opravdan, otkrio je Grgić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap