Pretraga

FER uvodi revoluciju i pod vodom: Osmislili sustav kojim ronioci mogu komunicirati s robotom

A- A+

Uz pomoć rukavice ‘Adriatic’, koju su razvili zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu, ronioci mogu komunicirati s podvodnim robotom. A unatoč tome da se zbog epidemiološke situacije nisu mogli susresti, hrvatski i novozelandski znanstvenici proveli su najavljeni eksperiment – na daljinu. Ronioc je iz bazena u Aucklandu slao naredbe robotu koji je bio u bazenu u Zagrebu.

screenshot: FER

FER-ovcima je očito dosadilo raditi revolucije na kopnu pa su se preselili na svijet pod vodom.

U okviru projekta ‘Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota’ (engl. Advancing Diver-Robot Interaction Capabilities – ADRIATIC), projektni partneri Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (UNIZG FER, Hrvatska) i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli su transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ni lockdown im nije stao na put

Epidemiološke mjere, naime, nisu spriječile hrvatske i novozelandske znanstvenike da pronađu rješenje za provedbu istraživačkog eksperimenta unatoč pandemiji. Iako se testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (engl. Autonomous Underwater
Vehicle, AUV) trebalo održati u jadranskom podmorju, otkazano je zbog epidemiološke situacije. No, istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Ekperiment je, pojašnjavaju s FER-a proveden tako da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu ‘Adriatic’
zaronio je u 5-metarski bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studenti filozofije u natjecanju iz programiranja pobijedili FER-ovce: S aplikacijom uskoro izlaze na tržište

Proveli su ga Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb), te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).

Najavili nova istraživanja

Rukavica ‘Adriatic’ radi tako da senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se potom prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj. Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSense iz Novog Zelanda – spin-out tvrtke laboratorija Biomimetics.

– Provedeni eksperiment uspješno je završen te slijede novi eksperimenti unaprjeđenjem rukavice i
vozila, najavljuju s FER-a.

 

FER uvodi revoluciju i pod vodom: Osmislili sustav kojim ronioci mogu komunicirati s robotom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap