Pretraga

Filozofski fakultet konačno dobio redovnog dekana: Poznato kad mu kreće mandat

A- A+

Domagoj Tončinić novi je, redovno izabrani dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Njegov je izbor potvrđen na svim instancama, a mandat mu kreće već danas. Odlukom Senata zagrebačkog sveučilišta završava se gotovo jedno i pol godišnja kriza upravljanja na FFZG-u.

filozofski fakultet

Glavni ulaz u zgradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon više od godine dana privremenog dekanata, Filozofski fakultet u Zagrebu konačno je dobio novog dekana. Domagoj Tončinić, profesor arheologije bit će čelnik FFZG-a.

Danas stupa na dužnost

Tončinić će na svoju dužnost redovnog dekana stupiti već danas. Mandat će mu, kako je to propisano statutom FFZG-a, trajati dvije akademske godine, odnosno ovu i iduću. Odlukom o stupanju redovnog dekana na dužnost, svoje je funkcije privremenog čelnika razriješene profesor Miljenko Jurković, baš kao što nam je i najavio prije nekoliko tjedana.

Iako inače nije prijelomna vijest da je neki fakultet izabrao redovnog dekana, kada pričamo o Filozofskom fakultetu, ovo je iznimno važan trenutak. Filozofski, naime, redovno izabranog dekana nije imao od srpnja 2020. godine. Tada je bivša redovno izabrana dekanica Vesna Vlahović Štetić suspendirana pa razriješena, a sve na temelju dosta dubiozne pravomoćne presude prema kojoj je FFZG, u njezinom mandatu, vršio mobbing nad moćnim zagrebačkim prorektorom Antom Čovićem.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studenti poručili: Mi nismo antivakseri, samo želimo normalno studirati bez COVID potvrda

Uspjeli tek iz četvrtog pokušaja

Filozofski je, valja naglasiti, u posljednjih godinu i pol imao ukupno četiri pokušaja izbora za dekana, a tek je sada, stupanjem Tončinića na dužnost, u tome uspio. Prvog kandidata profesora Nevena Jovanovića je na prijedlog rektora u proljeće 2020. odbio Senat. Rektor Damir Boras u svojemu obrazloženju Jovanoviću zamjerio je čak i to što je u programu napisao da će u središtu njegova rada na faksu biti studenti. Potom je, kako smo spomenuli, rektor suspendirao, a senatori razriješili redovnu dekanicu. Nakon toga, na čelo Filozofskog došao je još jedan prorektor, inače bivši profesor na Veterinarskom fakultetu Miljenko Šimpraga.

U drugom pokušaju izbora senatori su, opet na prijedlog rektora Borasa, još jednom odbili Jovanovića kao dekanskog kandidata, ali i još jednu kandidatkinju, profesoricu s anglistike Renatu Geld. Na trećem pokušaju izbora i Jovanović i Geld su, začudo, dobili podršku senatora kao dekanski kandidati, ali je procedura propala na fakultetskoj razini. Vijeće FFZG-a tada nijednom od dvoje kandidata nije dalo dovoljno glasova da bi se netko od njih mogao izabrati i poslati Senatu na potvrdu, pa je tako procedura morala ponovno početi.


Studenti prosvjedovali ispred Filozofskog fakulteta zbog COVID potvrda:

filozofski fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap