Pretraga

Filozofski fakultet konačno, iz četvrtog pokušaja, izabrao dekana: Senat još sve mora potvrditi

A- A+

Filozofski fakultet konačno je, nakon više od godine dana, iz četvrtog pokušaja, odabrao redovnog dekana. Domagoj Tončinić s odsjeka za arheologiju dobio je 52 glasa Fakultetskog vijeća. No, proces još uvijek nije gotov, budući da zagrebački senatori još moraju na sjednici potvrditi izbor novog dekana.

filozofski fakultet

Glavni ulaz u zgradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon tri neuspjela pokušaja, Filozofski fakultet u Zagrebu konačno je izabrao novog dekana. Zapravo, postupak još uvijek nije gotov dok ga ne potvrdi Senat zagrebačkog sveučilišta, no fakultetsko vijeće reklo je svoje. S 52 glasa podržali su Domagoja Tončinića s Odsjeka za arheologiju, dok je njegov protukandidat sa sociologije Kruno Kardov dobio 43 glasa.

Sad sve još mora potvrditi Senat

Procedura izbora za dekana fakulteta zahtijeva da odabir Fakultetskog vijeća većinom glasova potvrde i senatori, ljudi koji tehnički čine temeljno upravljačko tijelo zagrebačkog sveučilišta. Na svojoj će idućoj sjednici tako ili izglasati potvrdu izbora dekana ili ne, čime bi se, hipotetski, postupak morao ponoviti. Ovo je podsjetimo već četvrti put u posljednjih godinu i pol da Filozofski fakultet pokušava izabrati redovnog čelnika te institucije.

Ako i kada senatori potvrde izbor profesora Tončinića za dekana Filozofskog, prema pravilima, on bi na dužnost stupio tek iduće akademske godine. No, kako nam je koncem rujna rekao privremeni dekan FFZG-a Miljenko Jurković, on će čim se formalno izabere redovni dekan podnijeti ostavku na svoju funkciju kako bi novi čelnik odmah mogao započeti svoj mandat.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet zagreb

Nakon tri propala, Filozofski krenuo u četvrti pokušaj izbora dekana: Hoće li konačno uspjeti?

Ovo znači kraj krize upravljanja?

Da se u godinu i pol dana održe četiri redovna pokušaja izbora za dekana na nekom faksu baš i nije pravilo. Filozofski se, pak, našao u dosta neobičnoj situaciji. Prvog kandidata je na prijedlog rektora u proljeće 2020. odbio Senat. Rektor Damir Boras u svojemu obrazloženju dekanskom kandidatu Nevenu Jovanoviću zamjerio je čak i to što je u programu napisao da će u središtu njegova rada na faksu biti studenti. Potom je rektor suspendirao, a potom senatori razriješili dekanicu na odlasku Vesnu Vlahović Štetić zbog dosta dubiozne sudske odluke o mobbingu FFZG-a nad moćnim prorektorom i bliskim Borasovim suradnikom Antom Čovićem. Nakon toga, na čelo Filozofskog došao je još jedan prorektor, inače bivši profesor na Veterinarskom fakultetu Miljenko Šimpraga.

U drugom pokušaju izbora senatori su, opet na prijedlog rektora Borasa, još jednom odbili Jovanovića kao dekanskog kandidata, ali i još jednu kandidatkinju, profesoricu s anglistike Renatu Geld. Na trećem pokušaju izbora i Jovanović i Geld su, začudo, dobili podršku senatora kao dekanski kandidati, ali je procedura propala na fakultetskoj razini. Vijeće FFZG-a tada nijednom od dvoje kandidata nije dalo dovoljno glasova da bi se netko od njih mogao izabrati i poslati Senatu na potvrdu, pa je tako procedura morala ponovno početi.

Ovaj, ponovimo još jednom, po redu četvrti postupak izbora za dekana je zasad dogurao najdalje od svih prethodnih. Fakultetsko vijeće ima svojeg dekana, a sada ga, napomenimo, moraju potvrditi ili ne potvrditi zagrebački senatori. Potvrdi li Senat zagrebačkog sveučilišta izbor profesora Tončinića, bit će to formalni kraj krize upravljanja koja je zadesila Filozofski u srpnju prošle godine.

Filozofski fakultet konačno, iz četvrtog pokušaja, izabrao dekana: Senat još sve mora potvrditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap