Pretraga

Filozofski fakultet ukida prijemni za još jedan popularan studij među maturantima: Sutra to mora potvrditi Senat

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu donio je, kao i prošle godine, izmjene kriterija upisa u studij anglistike – engleskoga jezika i književnosti. Promjene sutra mora još potvrditi Senat zagrebačkog sveučilišta.

foto: Ivan Božić, srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu odlučio je ukinuti prijemni za još jedan studij. Kandidati koji ove godine požele upisati anglistiku – studij engleskoga jezika i književnosti – na tom faksu, vrlo je izvjesno, neće morati polagati nikakav prijemni ispit.

Filozofski više, de facto, nema prijemnog

Ove je godine, kao i prošle, na fakultetskoj razini donesena odluka da se za upis spomenutog studija ukine polaganje ispita predznanja engleskog jezika koji je prijašnjih godina bio potreban za upis. Ta se odluka sutra još mora potvrditi na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta.

Podsjetimo, Filozofski fakultet je prošle godine prvo ukinuo opći prijemni, odnosno test intelektualnih sposobnosti, za sve smjerove osim studija psihologije i jezika. No, kako je nastupila pandemija novoga koronavirusa, psihologija i anglistika pridružili su se smjerovima za koje se ne trebaju polagati prijemni ispiti. Obje odluke vrijedile su i prošle, a ponovno su donesene za upise u tekućoj godini.

podnaslov

Anglistika, odnosno studij engleskog jezika i književnosti glasi kao jedan od kvalitetnijih programa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ono što brojke govore je da za taj studij svakako postoji interes među maturantima. Prema podacima za ovu godinu, na 120 upisnih mjesta dvopredmetnog studija anglistike zagrebačkog Filozofskog ukupno je prijavljeno 637 kandidata.

To, drugim riječima, znači da otprilike 5 studenata konkurira za jedno upisno mjesto. Štoviše, njih čak 205 anglistiku na Filozofskom u Zagrebu odabralo je trenutno kao svoj prvi izbor, što čini omjer od 1,71.

Filozofski fakultet ukida prijemni za još jedan popularan studij među maturantima: Sutra to mora potvrditi Senat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap