Pretraga

Filozofski opet nije izabrao dekana: Ovaj put se nisu uspjeli dogovoriti između dvoje kandidata

A- A+

Ne, ne šalimo se. Filozofski fakultet nakon gotovo godinu dana krize upravljanja dobio je priliku izabrati redovnu dekanicu ili dekana, no nisu se uspjeli dogovoriti između njih dvoje. Ni profesorice Geld ni profesor Jovanović tako nisu dobili potreban broj glasova pa je Filozofski, još jednom, ostao bez čelnika.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu već godinu dana muku muči s odabirom redovne dekanice ili dekana. Zagrebački rektor Damir Boras, kao i pedesetak njegovih senatora, taj su im proces dugo vremena otežavali. Dvaput odbijali kandidate, smjenjivali čelnike, postavljali svoje ljude. No, tomu je došao kraj pa su i rektor i senatori oboje dekanskih kandidata na Filozofskom – podržali.

Nedostajao jedan glas

Tako je Fakultetsko vijeće FFZG-a danas dobilo priliku izabrati između dvoje kandidata – profesorice Renate Geld i profesora Nevena Jovanovića. To su i činili. U prvom krugu Geld je osvojila 33 glasa, Jovanović 26, dok je nevažećih listića bilo čak 29.

Budući da nitko nije osvojio apsolutnu većinu glasova, odnosno 47 ruku, statutarne odredbe Filozofskog fakulteta nalažu da kandidat s najviše osvojenih glasova ide u drugi krug. U drugom krugu Geld, kako doznajemo, nije dobila dovoljno. Preciznije, za nju je glasalo 46 članova Fakultetskog vijeća, protiv je bilo njih 35, a suzdržano petoro. Nedostajao joj je točno jedan glas da bi bila izabrana za redovnu dekanicu tog faksa.

‘Produljuje se kriza’

Kratko smo porazgovarali s Filipom Kučekovićem, predsjednikom Studentskog zbora Filozofskog fakulteta koji je ove okolnosti protumačio kao produljivanje krize “koju je izazvao isključivo rektorat svojim pokušajima osujećivanja regularnih izbora”, kao i “nametanjem uprave FFZG-u”.

– Studentski zbor će nastaviti zastupati studentske interese bez obzira na situaciju na fakultetu, istaknuo je Kučeković.

Filozofski opet nije izabrao dekana: Ovaj put se nisu uspjeli dogovoriti između dvoje kandidata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap