Pretraga

Filozofski podržao dvoje kandidata za dekana, no procedura još nije ni približno okončana

A- A+

Filozofski fakultet podržao je oboje preostalih dekanskih kandidata Renatu Geld i Nevena Jovanovića. No, proces izbora nije ni približno gotov. Prije samog izbora između dvoje profesora, njihove kandidature treba potvrditi Senat zagrebačkog sveučilišta. Taj proces u pravilu je tek formalnost, no Senat je proljetos jednom već odbio izabranog dekanskog kandidata FFZG-a, a to je bio upravo profesor Jovanović.

Filozofski fakultet u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu podršku je dobilo oboje preostalih dekanskih kandidata, čime je procedura izbora ušla u novu fazu. Sjednica se održavala online i trajala je četiri sata, a kako doznajemo, sve je prošlo bez problema, u otvorenom dijalogu.

Ništa još nije gotovo

Vijećnici su jučer s 53 glasa podržali kandidaturu i program Renate Geld, a 55 glasova dali su, jednom već nesuđenom dekanskom kandidatu Nevenu Jovanoviću. Devetnaest vijećnika glasalo je protiv kandidatkinje Geld, a njih dvadeset nije htjelo iskazati podršku Jovanovićevoj kandidaturi. Podsjetimo, Jovanoviću je ovo drugi put da je izabrani kandidat Filozofskog za dekana. To je već bio u redovnoj proceduri prošle akademske godine, no Senat zagrebačkog sveučilišta na prijedlog rektora Damira Borasa nije potvrdio njegovu kandidaturu.

Izdvojeni članak

Slučaj Filozofski for dummies: Krizu objašnjavamo kroz 6 najbitnijih točaka

To znači da ni u ovom trenutku kada je Filozofski formalno odabrao dvoje kandidata između kojih su spremni odabrati dekana, postupak još nije ni približno gotov. Naime, sve ovo treba potvrditi ili odbiti Senat zagrebačkog sveučilišta. Postoji više scenarija. Senat može potvrditi obje kandidature kao valjane, može potvrditi jednog kandidata, a može ih i oboje odbiti. U prva dva scenarija potvrđeni kandidat ili kandidati potom ‘idu’ na sjednicu Vijeća Filozofskog fakulteta gdje će jednog od kandidata članovi izabrati za novog dekana. Naravno, i tu se može dogoditi da jedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu glasova.

U trećem scenariju postupak se, baš kao što je to bio slučaj proljetos, prekida, a Filozofski fakultet putem Vijeća ili rektor putem Senata imenuju privremenog dekana, baš kao što je i prorektor Miljenko Šimpraga početkom srpnja ove godine došao na čelo tog faksa.

Kriza na Filozofskom

Posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano izvještavamo o krizi koja je pogodila Filozofski fakultet. Iako se trakavica oštrih odnosa na razini Filozofski-rektorat proteže još unazad četiri godine, ove je godine aktualizirana upravo u proljeće kada je Senat odbio prihvatiti Jovanovićevu kandidaturu za novog dekana faksa. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo.

Filozofski je na svojoj sjednici, budući da je proces izbora dekana odbijanjem kandidature prekinut, izabrao Dragana Bagića za privremenog čelnika. No, početkom srpnja dolazi rektorova odluka, koju nakon nekoliko dana potvrđuje i Senat, o suspenziji, odnosno razrješenju tada dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Istom odlukom, na čelo Fakulteta imenovan je prorektor Šimpraga, inače profesor Veterinarskog fakulteta koji na Filozofskom nikada nije radio.

Izdvojeni članak

Profesor Filozofskog koji je prepisao dio programa za dekana kaže da je meta ‘medijskog komplota’

Nakon toga, drama se nastavila, proces izbora novog dekana počeo je tek u rujnu ove godine, a jedan od kandidata, član privremene uprave Tomislav Galović, kako je objavilo više medija, prepisao je dio svojeg dekanskog programa. Naposljetku je uslijed, kako je sam istaknuo “medijskog komplota” vezano za aferu prepisivanja, ali i zbog nezadovoljstva procedurom izbora povukao kandidaturu.

Filozofski podržao dvoje kandidata za dekana, no procedura još nije ni približno okončana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap