Pretraga

Filozofski trese nova kriza, opet prekinuta sjednica: ‘Dekan ne preza od moralnih i emocionalnih ucjena’

A- A+

Ponovno je prekinuta sjednica zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Većina članova, njih 47, usprotivila se načinu na koji privremeni dekan Miljenko Šimpraga vodi taj faks. Zamjeraju mu nekolegijalan odnos te ga optužuju da nije donio odluke koje je po nalogu Vijeća trebao provesti u djelo.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: srednja.hr

Jučer je, već drugi put zaredom, prekinuta sjednica Vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Većina ga ne podržava

Većina vijećnika, njih 47, nije zadovoljna načinom na koji privremena uprava na čelu s prorektorom Miljenkom Šimpragom upravlja tim fakultetom. Nisu više mogli šutjeti o atmosferi koja prevladava na faksu, kako kažu, od njegova dolaska u dekanat, neispoštovanih odluka te “moralnih i emocionalnih ucjena”, navode u dopisu u čijem smo posjedu.

Konkretno, privremenom dekanu zamjeraju da ne nastupa prema vijećnicima kao prema partnerima, a povrh toga navode i konkretne poteze koje privremeni dekan, unatoč tome što ih je po nalogu Vijeća bio dužan, nije poduzeo. U prvom redu tu ističu natječaj za postdoktorantsku poziciju koje je Vijeće izglasalo na prijašnjim sjednicama, no zamjeraju mu više stvari.

Drže ga odgovornim što nije započeo rad na reformi studija kao ni donio neke važne pravilnike. Osim toga, privremenom dekanu četrdesetak vijećnika na Filozofskom zamjera što im nije predstavio plan napredovanja koji je Senat zagrebačkog sveučilišta donio krajem prošle godine. Naposljetku, optužuju ga i za “informacijsku blokadu” zbog striktnog reguliranja slanja mailova na cirkularnu listu svima na Filozofskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Slučaj Filozofski for dummies: Krizu objašnjavamo kroz 6 najbitnijih točaka

Ovo nije prvi sukob

Oštar odnos na relaciji dekanat-zaposlenici, podsjetimo, traje još od ljetos. Nakon kontroverzne smjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić, što se pretvorilo u prvoklasnu priču o hrvatskom pravosuđu, na čelo Filozofskog fakulteta imenovan je prorektor Šimpraga. Osim što je na to mjesto postavljen mimo volje i želje zaposlenika Filozofskog, to što dolazi s Veterine i piše znanstvene radove o kakvoći janjeće paštete nije mu previše pomoglo u danom zadatku.

Od prvog Šimpraginog dana u dekanatu Filozofskom na toj instituciji nema trajnog mira. Nezadovoljni vijećnici s njim su se sukobili već na prvoj održanoj sjednici, nakon čega im je Šimpraga udijelio packu ocijenivši da su kojim slučajem pobunjeni profesori zaposlenici na privatnom sveučilištu, njihovi bi postupci najvjerojatnije bili za otkaz.

Istovremeno je i ograničeno slanje mailova preko liste svim zaposlenicima i studentima Filozofskog, što je dio nezadovoljnih profesora okarakterizirao kao cenzuru. Naposljetku, jedan član Šimpraginog tima, privremeni prodekan Tomislav Galović kandidirao se za dekana. Nedugo nakon toga otkrilo se da je dio svog dekanskog programa prepisao od jedne bivše kandidatkinje, danas državne tajnice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Šimpraga šuti

O novonastalom zapletu već odviše kompleksne situacije na Filozofskom za komentar smo upitali i privremenog prodekana Šimpragu. Tražili smo da nam potvrdi ili demantira navode nezadovoljnih članova Fakultetskog vijeća te da prokomentira cijelu situaciju.

Izdvojeni članak

Ovako izgleda kad Borasov prorektor novinaru drži lekciju: ‘Ako ne obradiš te dekane, molim te da mi se više ne javljaš’

Upit smo uputili jutros, no do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. Kad, i ako ga dobijemo, objavit ćemo ga u cijelosti. Valja istaknuti da smo s privremenim dekanom Šimpragom po njegovu dolasku na tu funkciju normalno komunicirali i on je odgovarao na naše upite.

No, nakon što smo početkom listopada u cijelosti prenijeli njegov dopis u kojem je našem novinaru držao lekciju o tome čime se treba baviti, od Šimprage više ne dobivamo odgovore na naša pitanja.

Filozofski trese nova kriza, opet prekinuta sjednica: ‘Dekan ne preza od moralnih i emocionalnih ucjena’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap