Pretraga

[FOTO] Kako se živi u jednom od najmodernijih domova u zemlji? Njime posebno oduševljeni – roditelji

A- A+

Ako odlazite studirati u drugi grad, vjerojatno ste potrošili hrpu vremena da roditelje uvjerite da ste spremni na taj korak. Njihova zabrinutost je razumljiva, ali u slučaju studenata koji stanuju u najmodernijem studentskom domu u zemlji, i nepotrebna. Istražili smo kako žive stanovnici Studentskog doma u Dubrovniku te objasnili zašto je riječ o odličnoj i sigurnoj opciji za smještaj koja je značajno povisila kvalitetu studentskog života u Gradu slobode i kulture.

studentski dom pula

Čak i više od studenata, ovim domom oduševljeni su – roditelji | Foto: Sveučilište u Dubrovniku, srednja.hr

Upis faksa velika je promjena. Jedine osobe koje su zbog tog važnog događaja pod većim stresom od nas samih, su vjerojatno naši roditelji. To je posebno istina kada je u pitanju smještaj. Hoćemo li imati sve što nam treba? Hoćemo li se snaći ako nam se nešto pokvari? Hoćemo li na vrijeme plaćati režije? Što je s našom sigurnošću – hoćemo li se sjetiti zaključavati svaku noć, ugasiti pećnicu kad nas nema, zatvarati prozore prije puta?

Njihova zabrinutost je posve razumljiva, jer nije mala stvar prvi puta živjeti samostalno i snositi svu odgovornost odraslog života. Ipak, oni koji odaberu živjeti u jednom od najluksuznijih studentskih domova u zemlji, o tome neće morati brinuti. Riječ je o studentskom domu Dubrovnik čija je izgradnja dovršena 2020. godine. To ga čini jednim od najnovijih u zemlji. Osmišljen je tako da sve imamo na jednom mjestu, u blizini, a u okruženju vršnjaka uz prisutnost zaštitnih mjera poput zaštitara, teško da postoji sigurniji oblik smještaja za studente. Sa Sveučilišta su nam rekli da roditelji koji osobno pogledaju dom, budu oduševljeni mjestom gdje će njihova djeca živjeti.

– Mnogi možda ne znaju, ali u Dubrovniku imamo najmoderniji studentski dom opremljen svim dodatnim sadržajima. U posljednje vrijeme je bilo nekoliko roditelja vidjeti dom, bili su oduševljeni. Roditelji mogu biti sigurni da im dijete dolazi u odličan smještaj i siguran grad, poručili su sa Sveučilišta.

Smještaj po principu pametnih soba

Ovaj dom smješta ukupno 503 studenata u 249 dvokrevetnih te 5 jednokrevetnih soba. Sve su moderno opremljene te funkcioniraju po principu pametnih soba. Električna energija se u njima koristi ekonomički, a za ulazak se, umjesto ključa, koriste kartice. Svaka studentska soba, osim toga, ima svoju kupaonicu. To znači da ćete svoju dijeliti s najviše jednim cimerom ili cimericom. Sve prostorije su dovoljno velike da imate dovoljno osobnog prostora, svijetle i prozračne.

U studentskom domu možda nemate dnevni boravak kao u stanu, ali ćete u Dubrovniku zato imati hrpu kul zajedničkih prostorija. U njima se događa ona magija koju obećavaju studentski domovi – upoznavanja novih ljudi, druženja i stvaranje prijateljstava za cijeli život. Studentski dom u Dubrovniku tako nudi čajne kuhinje (idealne za kasnonoćno pravljenje palačinki s prijateljima s kata), prostorije za druženje, učionice, dvoranu za sastanke te polivalentnu dvoranu u kojoj ćete moći odrađivati sve grupne projekte na faksu.

Sve što studentima treba je na jednom mjestu

Nadohvat ruke bit će vam i praonica rublja, studentski restoran, caffe bar te fitness centar. Za studente s automobilom, osigurana je i podzemna garaža. Sve obveze vezane uz studiranje i stanovanje lako ćete riješiti u Uredu student servisa koji se također smjestio u domu. Nećete morati brinuti o plaćaju režija, jer plaćate samo stanarinu koja za dvokrevetne sobe iznosi 850 kuna mjesečno po osobi. Naposlijetku, ne morate brinuti niti o sigurnosti, jer ćete u domu imati ono što u privatnom smještaju nemate – recepciju sa zaštitarom.

Osim što će vam unutar doma sve biti blizu, sam je dom smješten u centru Dubrovnika, na pješačkoj udaljenosti svim odjelima Sveučilišta u Dubrovniku i drugih visokih učilišta. Do prve plaže imat ćete desetak minuta hoda, a blizu su i sve dubrovačke povijesne i kulturne znamenitosti poput gradskih zidina. U blizini doma su i linije javnog gradskog prijevoza stoga vam neće biti teško posjetiti niti udaljenije atrakcije.

Što se može studirati u Dubrovniku?

Dubrovnik je poznat kao grad kulture, umjetnosti i znanosti sa stoljetnom tradicijom visokog obrazovanja. Dubrovačko Sveučilište zasniva se na toj tradiciji, ali i na svim dosezima moderne znanosti. Izvode 17 preddiplomskih, 17 diplomskih te 4 poslijediplomska studija. Izbor je širok pa će nešto za sebe pronaći oni koje zanima nautika, ekologija mora, brodostrojarstvo, hotelijerstvo, računarstvo, ekonomija, povijest ili sestrinstvo. Sve studije pronađite ovdje. Neki od njih su jedinstveni u cijeloj Hrvatskoj, poput studija Restauracije drva, papira i tekstila ili Povijesti Jadrana i Mediterana. Više o jedinstvenim studijima Sveučilišta u Dubrovniku pročitajte ovdje.

Osim bogatog izbora studija i visoke kvalitete studentskog života u domu, Dubrovnik nudi i hrpu zabavnih aktivnosti. Sveučilište svake godine organizira različite događaje za studente, poput brucošijada, roštiljada, koncerata i sportskih događanja. Dubrovnik je omiljena turistička destinacija ljudima iz cijelog svijeta, stoga ovaj grad živi cijele godine. To znači da ćete imati puno prilika za zabavu, ali i pronaći posao u sezoni ili van nje. Sve ovo čini Dubrovnik odličnim mjestom za studentski život – čak i po izboru naših roditelja!


Tekst nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta u Dubrovniku

Copy link
Powered by Social Snap