[FOTO] Krasan kućni odgoj: Ekipa sa Save rasteretila tetu Sanju i sama očistila nered u 4. paviljonu

U subotu je u studentskom naselju Stjepan Radić završila trodnevna manifestacija Radićevi dani, koju je i ove godine posjetilo više tisuća ljudi. A nakon ove tradicionalne manifestacije, tradicionalno ostanu i enormne količine otpada i prljavštine. Potreseni prizorima koje su vidjeli u dvorištu svoga doma u nedjelju ujutro, Josip Petrinec i njegova ekipa iz 4. paviljona, odlučila je dati barem mali doprinos raščišćavanju situacije.

Prizori koje je Josip snimio u nedjelju ujutro

Kako nam Josip otkriva njegova ekipa s prvog kata četvrtog paviljona, u super je odnosima s tetom Sanjom pa su ju tako odlučili iznenaditi nakon ove velike manifestacije, iza koje je ostalo dosta nereda.

Da bi teta mirno spavala, mi smo uzeli deterdžente u ruke

[FOTO] Prizori za gnušanje: Pogledajte kako je izgledalo dvorište doma na Savi nakon Radićevih dana

– Ideja za pospremanjem se javila nakon što smo prošli Savom u nedjelju ujutro. Shvatili smo koliko studenti zapravo brinu o svom smeću… Smatram da je posao naših teta i tetaka, koji čiste jako težak pogotovo nakon nekih tako velikih događanja. Tako smo znali i da naša teta ne spava mirno tijekom vikenda, jer i sama zna što ju čeka u ponedjeljak. Ideju za čišćenjem smo prokomentirali u grupnom razgovoru i shvatili smo da trebamo pomoći teti Sanji barem na neki način. Primili smo se posla, uzeli deterdžente, spužvice i krpice i krenuli u akciju. Očistili radne površine, ploče za kuhanje, posude, sudopere, pod, prozor, roletnu pa čak i radijator, s pravom je ponosan i zadovoljan Josip.

Prije i poslije čišćenja su napravili fotografije čajne kuhinje kako bi možda ekipu iz još nekog paviljona potaknuli na sličan postupak.

– Slikali smo kuhinju prije i poslije čisćenja te smo odlučili slike podijeliti s ostalim studentima. Naša zamisao je bila da pokrenemo još neku ekipu, kako bi pomogli tetama pa nadamo se da nam je to i uspjelo, govori nam Josip.

foto: Privatna arhiva Josip Petrinec

Nadam se da će tete dobiti malo bolje uvjete za rad

Dodaje i da je svjestan uvjeta u kojima rade spremačice u domu, što ovu gestu čini još većom.

– Naše tete rade veću kvadraturu nego što bi trebale i nemaju “osobu” za 4. kat. Nemaju svoja kolica pa se snalaze kolicima iz trgovačkih centara koje studenti doguraju. Žao nam je što sve to moraju nositi po hodnicima, a nešto i uz stepenice. Tete su nedavno dobile nove uniforme i obuću, a zadnji put je to bilo 2016. godine… Nadamo se da će uskoro dobiti ugovore za stalno i kolica za svoje stvari, a svakako i 5. tetu u paviljonu!, još jednom iskazuje Josip nadu u bolje sutra ističući na kraju da oni kao ekipa ‘s velikog krila’ odlično funkcioniraju kada je druženje u pitanju, ali i kada se treba odraditi neka radna akcija.

foto: Privatna arhiva Josip Petrinec

Odgovori