Pretraga

[FOTO] Moderne sobe, dnevni i menza od 500 mjesta: Otvoren novi studentski dom, stanarina je ‘paprena’

A- A+

Novi studentski dom i menza u Zadru iščekivali su se godinama, a početak gradnje u 2019. bio je odgođen. Tri godine kasnije, novi dom u zadarskoj ulici Put stanova konačno je svečano otvoren. Inače, smještaj u domu studenti koriste od svibnja, a u utorak je u rad pušten i novi sveučilišni restoran. U domu se nalaze jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, ima dnevni boravak, prostor za učenje, praonicu rublja, a menza u sklopu ima 500 sjedećih mjesta. No, studenti za stanarinu moraju izdvojiti i do 825 kuna.

Proteklog utorka svečano je otvoren dugoočekivani novi studentski dom u Zadru. Riječ je o Novom kampusu u ulici Put stanova, a u domu su od svibnja smještena 284 studenata. U okviru doma sagrađen je i novi studentski restoran s 500 sjedećih mjesta te uređeni dodatni sadržaji poput dnevnog boravka i prostora za učenje, praonice rublja, spremišta, čajne kuhinje i slično.

Studenti koji će biti smješteni u novi dom stanarinu u dvokrevetnim sobama, prema odluci Sveučilišta iz ožujka, plaćat će 825 kuna mjesečno (110 eura), a u trokrevetnima 675 kuna (90 eura). Mjesečna stanarina u jednokrevetnoj sobi za studente sa smanjenom pokretljivošću je 600 kuna (80 eura). Inače, u već postojećem starom domu dr. Franjo Tuđman u Zadru je 450 kuna (60 eura).

Rektorica Vican: ‘Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili’

Kako je priopćeno sa Sveučilišta, na završnoj konferenciji projekta, koja je održana uoči same svečanosti, rektorica Dijana Vican zahvalila je nazočnom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministrima Olegu Butkoviću i Radovanu Fuchsu, crkvenim velikodostojnicma, predstavnicima javne uprave i svima onima koji su pomogli da se projekt realizira. U godini proslave 20. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru, otvorenje Studentskog doma i studentskog restorana posebni je događaj, navode sa zadarskog Sveučilišta.

– Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili, istaknula je rektorica Vican.

Svoje dojmove iznijela je i uspješna studentica i studentska sportašica Ana Burazer.

– Počašćena sam što ovaj trenutak svečanog otvorenja studentskog doma i studentskog restorana predstavljam sve studentice i studente našeg Sveučilišta i što vam u njihovo i svoje ime mogu radosno i pomalo ushićeno iskazati zahvalnost što je naš san danas postao stvarnost. S povećanjem smještajnih mjesta za studente u studentskom domu, a pritom i sa značajnim brojem stipendija studentima nižeg socioekonomskog položaja, brišemo riječi nepravda, diskriminacija, privilegirani status. To su istine koje nedvojbeno mijenjaju Sveučilište i zbog kojih se osjećamo ponosnima, rekla je Burazer.

Izdvojeni članak

Do kad više? Ponovno odgođen početak gradnje studentskog doma i menze u Zadru

Premijer Plenković: ‘Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje’

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u dva posljednja mandata Vlade RH u različite objekte sveučilišne infrastrukture uloženo 1,3 milijarde kuna. Dodao je da uložiti 95 milijuna kuna u objekt poput ovog znači na kvalitetan način iskoristiti novac.

– Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije. Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore, poručio je Plenković.

Copy link
Powered by Social Snap